Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Voor de geldverkwistende Indonesische ambtenarij is de sobere regeerstijl van president Joko Widodo even flink wennen. Jokowi, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, wil met zijn ‘mentale revolutie’ iedere minister en ambtenaar zuinigheid bijbrengen. “Het geld dat we uitgeven is van de gemeenschap en niet van ons”, zo houdt hij ze voor.

Geen nieuwe auto’s. Besparing: 9 miljoen

Om zijn woorden kracht bij te zetten verscheurde hij als eerste het al ondertekende contract met Mercedes Benz voor de levering van nieuwe dienstauto’s. Die ontvangen ministers en hoge ambtenaren standaard na het aantreden van een nieuwe president. Een besparing van negen miljoen euro.

Gratis lunchbox
Meer privileges gaan op de helling. De tijd van de gratis lunchbox tijdens iedere vergadering is voorbij. De hele dag zag je de jongens van de catering met stapels goed gevulde doosjes sjouwen. “We kunnen prima overleggen zonder te eten en te drinken”, vindt Jokowi, die zelf zijn middagmaal gebruikt in een simpele warung, een straatrestaurantje, tegenover zijn paleis. 

De president staat bekend als een goede spaarder. Van het geld dat hij als gouverneur bezuinigde op nieuw printers en kopieerapparaten, gaf hij de armen van Jakarta een gratis gezondheidskaart voor het ziekenhuis.  

Geen brandstofsubsidies meer. Besparing: 20% van het totale regeringsbudget

Hij heeft het lef impopulaire maatregelen te nemen. Nog geen week na zijn aantreden schafte hij in één nacht 30% van de brandstofsubsidies af. Een besparing van 20% op het totale regeringsbudget. Geen voorganger durfde het aan, bang zijn kiezers te verliezen. “Niet de armen maar de rijken profiteerden het meest van de goedkoopste benzine ter wereld”, aldus Jokowi.

Economy class
De nieuwe Indonesiche president staat voor eenvoud. Zelf geeft hij graag het goede voorbeeld. Toen zijn zoon onlangs afstudeerde in Singapore nam hij niet het regeringsvliegtuig. Met zijn gezin vloog hij in de economy class van de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda en stond hij in de rij voor zijn instapkaart. Tot Jokowi’s grote tevredenheid nodigde de premier van Singapore hem de volgende ochtend uit voor een ontbijt in een straatrestaurant.

Niet iedereen is blij met Jokowi. Naast de klagende ambtenaren zijn het vooral de managers van vijfsterren hotels die het bezuiningsbeleid in hun portemonnee voelen. Jokowi heeft zijn ministers en ambtenaren verboden nog langer in luxe hotels in de grote steden en op het toeristeneiland Bali te vergaderen. Ze hebben hun eigen zalen op de departementen. Het hoofd van de Indonesische Hotelassociatie heeft de president per brief gesmeekt zijn bezuinigsoperatie met een jaar uit te stellen om hen de gelegenheid te geven nieuwe klanten te werven. De president is onverbiddelijk.

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief