Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#45 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 130 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Eurogroep

Griekenland
Vorige keer noemde ik al in dit blog dat de OECD de Griekse regering helpt met het uitwerken van structurele hervormingen die de groei niet verder remmen maar juist helpen bij het realiseren van inclusieve groei. Dani Rodrik, een van mijn favoriete economen, had een mooi artikel waarin hij dat ook bepleitte.

Europese crisis in twee grafieken
Gejuich alom over de economische groei die vorige week bekend werd: hoera, we gaan de goede kant weer op! Maar een half procent groei is nog steeds erg weinig, en de langdurig werklozen komen er in elk geval niet door aan de slag. Het goede nieuws was de groei in werkgelegenheid, maar dat is vrijwel allemaal flexibel werk. En heel veel mensen zonder vaste baan en met part-time werk zouden graag meer willen werken. 

Twee grafieken die laten zien hoe slecht het eigenlijk gaat in Europa en de Eurozone.

Bankiers achter tralies
Zelden zoveel retweets gehad als van dit bericht over IJslanders bankiers die door de rechtbank tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld – de aanklager was een politieman. Veel reacties ook dat dit een voorbeeld is voor andere landen.

Financialisering heeft gevolgen
De boosheid die veel mensen voelen over de financiële sector – zie de reacties op de voorgaande tweet – zijn ergens op gebaseerd. Dat blijkt uit twee nieuwe onderzoeken waarin geconcludeerd wordt dat de sterke groei van de financiële sector negatieve gevolgen heeft voor de reële economie.

Hoera voor Charles Darwin !

Botte werkgevers
Omdat ik bij de WRR meewerk aan een project over de toekomst van werk ging ik op mijn vrije zaterdag bij een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam langs, waar gesproken werd over 'liefde voor werk'. Dat was een welbestede middag, ik heb veel mensen gesproken en er veel van geleerd. Minister Asscher hield daar een mooie speech, vond ik. Daaruit bleek dat hij niet van plan is zich neer te leggen bij de botte agenda die de nieuwe voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland op dit moment bepleiten.

In de Volkskrant van zaterdag stond een in dat kader interessant artikel van Martin Sommer, dat je echt even moet nalezen als je het over het hoofd hebt gezien. Even die krant uit de kattenbak halen dus, of anders de Blendle-link in deze tweet aanklikken.

Tegeltje
Een prachtig tegeltje tot slot, dat op Valentijnsdag door onze Nederlandse ambassade in Bangkok (en naar ik begreep ook door andere ambassades) is verspreid.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief