Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#44 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 171 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Dreiging

Greece is the word
Spannende tijden voor Griekenland en de eurozone. Zondag hield de Griekse premier zijn toespraak in het parlement, en anders dan veel commentatoren hadden verwacht (of gehoopt) bond hij niet gelijk in. Grappig om de reacties te zien, want daar zijn we kennelijk toch aan gewend geraakt: partijen die van alles beloven, en zodra ze in de regering zitten schielijk terugkrabbelen.

De Griekse regering kiest een andere strategie, en houdt deels voet bij stuk. Er zullen natuurlijk compromissen gesloten moeten worden, dat zullen de Grieken als geen ander begrijpen. Maar hecht vooral niet te veel waarde aan al die deskundigen die denken te kunnen voorspellen hoe dit af gaat lopen. Dat is een leuk gezelschapsspel, maar niemand weet wat zich achter de schermen afspeelt. Enige bescheidenheid met adviezen en voorspellingen kan daarom geen kwaad, als je het mij vraagt.

Wat zijn eigenlijk de opties?

Natuurlijk wordt achter de schermen onderhandeld, iedereen weet dat Griekenland zo nooit uit de problemen kan komen.

Wat ik interessant vind is dat de OESO kennelijk meedenkt over een alternatief pakket aan ‘structurele hervormingen’ om de Griekse economie te versterken. Wat voor ‘structurele hervormingen’ nodig zijn in een land wordt vaak met veel aplomb gebracht alsof het om natuurwetten gaat. En de maatregelen die aan landen worden voorgesteld of soms ook worden opgelegd, lijken vaak verdacht veel op elkaar. Maar het zou natuurlijk om maatwerk moeten gaan, want geen economie is hetzelfde.

Binnen de OESO wordt kritisch gekeken naar beleid dat deze club zelf jarenlang gepropageerd heeft, heb ik gemerkt in gesprekken in Parijs en in publicaties van de OESO, dus ik ben heel benieuwd met wat voor pakket ze nu voor Griekenland komen.

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis mag zich inmiddels in een grote populariteit verheugen- zelfs in Duitsland.

Vooruitgang
Twee mooie stukken over innovaties en productverbeteringen die de wereld ingrijpend hebben veranderd.

Deeleconomie
Al vaker aandacht aan besteed in dit blog, en blijvend van belang dus daarom hier nog weer een analyse van de zogenoemde 'deeleconomie'.

Internet of things
Nog meer vooruitgang, hoewel … of we hier blij van worden straks vraag ik me af. Laten we hopen dat er ook nuttige en vooral bruikbare toepassingen ontwikkeld worden.

TTIP
De Britse Europarlementariër Molly Scott Cato mocht in strikt vertrouwen en zonder notities te mogen maken teksten zien waarover onderhandeld wordt door de VS en Europa over het voorgenomen vrijhandelsverdrag TTIP. Daar knapte ze niet van op, en in The Guardian waarschuwt ze nu voor wat ons te wachten staat.

Accurate getallen: wie zoekt ze niet?

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief