Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#35 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 164 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Oorlog en vrede

OESO tegen bezuinigingen (!)
Vorige week was ik met WRR-collega Monique Kremer een dag op bezoek bij de OESO voor een serie gesprekken ten behoeve van ons WRR-project ‘Toekomst van Werk’. Erg informatief, werken veel slimme mensen daar. De OESO kwam deze week ook met een pleidooi tegen voortzetting van het soberheidsbeleid (austerity) – heel interessant!

Robots voor ouderen
Relevante vraag: Kunnen we in de toekomst meer robots inzetten in de zorg voor ouderen? En wat vinden we daar eigenlijk van?

Cartoon: Google
Discussie op blogs over de vraag of Google zich tot een monopolie begint te ontwikkelen zodat de concurrentie geremd wordt. En moet daar dan iets tegen gedaan worden, zoals de Europese Commissie (en Duitsland) wil? Deze cartoon uit de Financial Times haakt daar leuk op in.

Robots voor de Kerstaankopen
Mooi filmpje waarin je kunt zien hoe Amazon robots inzet om onze Kerstaankopen op tijd de deur uit te krijgen.

Ongelijkheid verminderd in Latijns-Amerika
De verschillen tussen landen worden kleiner maar binnen de meeste landen neemt de inkomensongelijkheid toe, het is inmiddels wel bekend. Minder bekend nog is dat in 16 landen in Latijns-Amerika de inkomensongelijkheid is afgenomen de afgelopen jaren. Zeer opvallend, en het loont dus de moeite goed te onderzoeken waar dat aan gelegen heeft.

Economie van overmorgen
De eerste longread die ik samen met Hella Hueck (RTL) heb gemaakt voor RTL Nieuws in onze serie over de Economie van Overmorgen, is veel meer gelezen dan we in onze meest optimistische verwachtingen hadden durven hopen. Heel leuk, en we krijgen ook veel reacties. Onze tweede komt 4 december aan het eind van de dag online, terwijl ik dit blog maak wordt het bij RTL weer prachtig vormgegeven.

Economie voor en door vrouwen
Waarom studeren zo weinig vrouwen economie? Interessant artikel, met ook aandacht voor enkele meer of minder bekende vrouwelijke economen.

Industriebeleid
Opmerkelijke column van voormalig CPB-directeur Coen Teulings, die ook tot de conclusie gekomen is dat moderne vormen van industriepolitiek onontbeerlijk zijn – we schreven het ook al in ons WRR-rapport over de Lerende Economie.

Sparen is geen deugd
Robin Fransman bood deze week het eerste exemplaar van zijn boek ‘Sparen is geen deugd’ aan DNB-president Klaas Knot aan. Ik heb een blurp achterop dit boek geschreven, want ik vind dat het gelezen moet worden.

Deze boekpresentatie was aan het begin gezet van de Best of the Web #botw clubdag, die zoals altijd weer uitstekend was georganiseerd door Robeco-twittereconoom Lukas Daalder.

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief