Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#34 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 129 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: NSA

TTIP
De discussie over het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS begint ook in ons land een beetje op gang te komen. Gelukkig, want het gaat echt ergens over. Begin oktober organiseerde minister Ploumen een geslaagde – vond ik – discussieavond over TTIP om het debat wat verder aan te zwengelen, en nu trekt een nieuwe studie over de gevolgen voor werk en inkomen van TTIP internationaal veel aandacht. Ook in ons land.

Minister Ploumen stuurde deze week ook een uitgebreid rapport naar de Kamer over ISDS, de geschillen-beslechting-clausule die onderdeel van TTIP wordt zoals het er nu uitziet. Ook daarover is het laatste woord nog niet gezegd, als ik mijn twitter tijdlijn mag geloven.

En terwijl Europa zich op een handelsverdrag met de VS richt, gaat nieuw opkomende grootmacht China intussen verder met het organiseren van haar eigen internationale netwerken. Pragmatisch, zoals uit dit stuk blijkt.

Groei en bbp
Ook een onderwerp waar gelukkig meer aandacht voor komt: hoeveel groei hebben we nodig, en hoe belangrijk is dat eigenlijk ?

Diane Coyle, die dit jaar een prachtig boek publiceerde over het bbp, schreef er ook een mooi stuk over.

Wereldbank in crisis
Al eerder gesignaleerd in dit blog: het gaat helemaal niet goed bij de Wereldbank. Volgens de Financial Times dreigt deze Bretton Woods instelling irrelevant te worden, en vindt bijna niemand dat erg. In een redactioneel pleit de FT er voor de Wereldbank meer op global public goods te focussen – vanuit de WRR bepleitten we dat ook in 2008 in ons rapport Minder Pretentie, Meer Ambitie, dat gaat over de toekomst van ontwikkelingshulp.

Hoe diep de crisis is blijkt wel uit het feit dat zelfs een heuse staking heeft plaatsgevonden bij de Wereldbank.

Robot fantasie
Dit artikel gaat wat mij betreft hier en daar flink over the top wat betreft de stand van en gevolgen van robotisering, maar is wel leuk om te lezen. En prachtige illustraties.

Economieonderwijs
Interessante internationale oproep voor meer pluriformiteit in de opleiding van economen, met – nog steeds  – geen groep uit Nederland als ondertekenaar.

Maar zal er ook wat mee gebeuren ?

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website www.robertwent.nl.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief