Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#31 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 133 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Nieuws: internet blijft !

Economie van overmorgen
Samen met Toekomstmaker Hella Hueck (RTL en RTLZ) ben ik op 1 november een serie ‘longreads’ begonnen, die we maandelijks (voorlopig) gedurende een half jaar schrijven over de “Economie van overmorgen” voor RTLNieuws en RTLZ. Ben ik erg enthousiast over, want het blijkt leuk en inspirerend om mijn kennis en kijk op de wereld als toekomstverkenner te combineren en confronteren met die van Hella. Ik heb ook gelijk maar een eigen website geopend. Daarop licht ik nog het een en ander toe – dat doet Hella in een eigen column ook – en ook kan ik er andere activiteiten, zoals dit weekblog, op verzamelen. 

Larry Summers over secular stagnation
Larry Summers heeft een onderwerp op de agenda gezet dat ons allemaal aangaat: zijn we in Europa, de VS, Japan, en mondiaal niet in een lange periode van erg lage groei terecht gekomen ? Hij gaf daar in een volle zaal van De Nederlandsche Bank vrijdag j.l. een indrukkende lezing over, waar ik (en verschillende andere aanwezigen die ik achteraf sprak) een beetje gedeprimeerd van werd. Het ziet er niet goed uit, als we zijn redenering volgen, want dat wat nodig is – zie zijn derde sheet, kort gezegd: meer overheidsuitgaven nu de rente toch erg laag is – lijkt politiek niet haalbaar. Ik leerde er ook nog een leuke nieuwe term die Summers in zijn tijd op het Ministerie van Financiën in de VS gebruikt werd: “To Greenspan” is met heel veel woorden ergens omheen praten, omdat je het antwoord niet weet. 

Cartoon: economie voor beginners
Deze had zo in de eerste aflevering van “Economie van overmorgen” gepast — erg leuk !

De 13 engste grafieken over de VS en de wereld
Kijk en huiver….

Waarom Piketty lezen ?
Het gaat een beetje veel over eigen werk in dit weekblog, excuus daarvoor, maar dat komt omdat een paar dingen toevallig samenliepen deze dagen. Het door mij geredigeerde boek met 49 reflecties op Piketty is woensdag in De Balie gepresenteerd tijdens een mooi avond met 220 mensen in de zaal (meer kon niet), merendeels – een heel goed teken vind ik – jongeren. Daar is een vimeo van gemaakt die je desgewenst kunt bekijken.

Ongelijkheid op de mondiale agenda ?
Het was ook de week waarin Oxfam een nieuw rapport publiceerde met voorstellen om ongelijkheid op wereldschaal terug te dringen, dat werd ondersteund door een indrukwekkende lijst prominenten (o.a. Sachs, Stiglitz, Chang, Haldane, Kofi Annan). En de week waarin opnieuw de vraag gesteld werd of de G20 serieus van plan is iets aan de ongelijkheid te gaan doen.

 

E-mail melding en RSS-feed

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief