Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#21 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is 'de best geïnformeerde econoom van Nederland' (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij (@went1955) een beargumenteerde selectie uit zijn 153 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 12 tweets die je niet mag missen.

Trickle down
Zoals altijd weer een lekker scherpe cartoon als opening.

Wereldeconomie in 1 figuur
Zó knap vind ik dit: de complete wereldeconomie in 1 figuur samengevat: met dank aan de Wereldbank.

Oneerlijke koffie
Nooit leuk om te lezen dat iets waarvan je graag zou willen dat het de wereld een klein beetje beter maakt, toch niet dat effect blijkt te hebben. Teleurstellende resultaten over fairtrade koffie uit – aldus Ruerd Ruben, hoofd van de IOB van het ministerie van Buitenlandse Zaken – 'gedegen impact onderzoek'.

Ongelijkheid slecht voor groei
Deze week verscheen ook een nieuw rapport over ongelijkheid dat direct na publicatie veel internetverkeer en tweets genereerde. Ongelijkheid is slecht voor economische groei, concludeert kredietbeoordelaar S&P. Groot nieuws op internet, maar …. hadden we dat niet al eerder gehoord of gelezen? Zeker, maar sommige dingen moeten vaker herhaald worden voordat ze doordringen en meer aandacht krijgen. Zo ook dit punt. Veel internationale organisaties (IMF, OESO, UNCTAD, om er een paar te noemen) zeggen dit al langer, en in de WRR-verkenning over ongelijkheid die begin juni is verschenen staat onder andere een stuk (van mijn hand) over precies dit onderwerp. Mooi daarom, die hernieuwde aandacht voor de gevolgen van ongelijkheid voor groei door dit S&P rapport. Het zal zeker niet de laatste keer zijn.  

Wie het S&P-stuk zelf wil lezen, vindt het hier.

Sociale media mythe
Nog een wat ontluisterend stuk, net als hierboven over fairtrade koffie: van de claim dat sociale media, zoals twitter, mensen dichter bij elkaar brengen en naar elkaar laten luisteren, blijkt namelijk weinig te kloppen. Tenminste, als je naar het recente Israelisch-Palestijnse conflict kijkt, zoals in dit onderzoek is gedaan. Prachtige plaatjes trouwens, dat dan weer wel. 

Economie is subjectief (3x)
Harde cijfers, liefst tot achter de komma, over de toekomst of het verleden. Economen en analisten grossieren er in, andere sociale wetenschappers kijken er jaloers naar, en in de pers is er altijd veel aandacht voor. Maar bij de selectie van data, hoe die gemeten worden en hoe ze zijn verwerkt, worden altijd keuzes gemaakt – dat kan niet anders. Voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin had daar deze week een mooi blogje over.

De Britse econom Simon Wren-Lewis bespreekt op zijn blog wat we weten over de kwaliteit van marcoeconomische voorspellingen. Dat is eigenlijk vrij ontluisterend, maar goed om in het achterhoofd te houden als iemand uitlegt waarom de koers van de AEX vandaag weer eens omhoog of omlaag ging.

Maar accountants dan, die baseren zich toch wel op harde cijfers? Lees dit niet als je in die waan wil blijven, want in deze blogpost legt een accountant uit dat ook daar weinig van klopt. 

Cartoon: heb je een minuut?
Voor wie deze week weer aan het werk gegaan is na een vakantie, of volgende week gaat beginnen.

Fake stad voor zelfrijdende auto's
Fascinerend: de Universiteit van Michican heeft een heuse fake stad gebouwd om zelfrijdende auto's in te gaan testen. Ik heb ook veel volgers uit de V.S., en daaruit kwam herhaaldelijk de reactie – ik kan het zelf niet beoordelen – dat deze plaats erg op Detroit lijkt.

Piketty boek kan besteld worden
It's official: 'Waarom Piketty lezen?', het boek dat ik voor AUP heb samengesteld met artikelen, analyses en columns over Piketty (en een enkel stuk van Piketty zelf) komt in oktober uit en kan besteld worden. Kijk vooral ook even naar de acht gerenommeerde journalisten en economen die een bijdrage hebben geleverd. Ben ik heel blij mee, en trots op.

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

 
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief