Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#20 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 146 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 13 tweets die je niet mag missen.

Wereldpopulatie(s)
In zijn dagelijkse Best of the Web blog noemde Robeco twitter-econoom Lukas Daalder het de ideale vraag voor een pub quiz: in welke 6 landen woont (bij elkaar opgeteld) meer dan de helft van de wereldbevolking?

Je kunt er ook anders naar kijken, en de populaties van landen en sociale media met elkaar vergelijken. Dan tel je veel mensen twee of meer keren mee (vijf keer in mijn geval), maar het is toch een aardig lijstje.

In dat beeld past ook dat de onderhandelingen over een nieuw verdrag van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zonder resultaat zijn afgebroken.

Maar misschien is ook wel een nieuwe benadering nodig van wat willen globaliseren en hoe we dat doen. In dit interessante artikel wordt een nieuwe benadering van handel en liberalisering van handel bepleit, rekening houdend met verschillen tussen landen en met de gewijzigde verhoudingen in de wereld.

[[{“fid”:”28662″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Plaatje voor de WRR-lecture met econoom Joseph Stiglitz en minister Lilianne Ploumen

Het thema voor de WRR-lecture van dit jaar, met een key-note speech van Nobel-prijswinaar Joseph Stiglitz en een reactie en discussie met minister Lilianne Ploumen, is, kortom, hoogst actueel. Al 300 mensen meldden zich hiervoor aan inmiddels. Dat is erg veel en de zaal raakt op een geven moment vol, dus wacht niet te lang als je ook overweegt te komen (toegang = gratis).

Fundamentals
Het gaat weer beter gelukkig met de economie: en met u?

Lezen op je smartphone
Vroeger konden lezers van de New York Times in de volle metro hun krant lezen door deze te vouwen tot een ipad, aldus dit boeiende artikel van Wired. Nu leest meer dan de helft van de mensen op hun mobiel, en dat zijn – anders dan wel gedacht wordt – lang niet alleen korte hapklare brokken.

Het goede leven meten
Dat het bbp als indicator voor onze welvaart en ons welzijn zijn beperkingen kent, is inmiddels genoegzaam bekend. Op veel plaatsen wordt nagedacht over aanvullingen of alternatieven, zoals bijvoorbeeld de Social Progress Index. 

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief