Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#154 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Na een korte vakantie zijn dit uit zijn 333 tweets van afgelopen twee weken de 23 (re)tweets die je niet mag missen.

Trump op reis

Zweeds voorbeeld

(On)veilige wereld

Een van de inspirerende aspecten van werken bij de WRR vind ik dat we in principe naar 'alles' onderzoek kunnen doen met beleidsrelevantie, en dat alle producten van projectgroepen die met een bepaald thema bezig zijn besproken worden in de hele staf. Heel divers werk dus. En zeer regelmatig grote bestanden of dikke pakken papier (ik print alles nog uit, want in papier kun je tenminste lekker bladeren en krassen – zie ook hieronder) om te lezen en van commentaar te voorzien. Onlangs kwam daar weer een nieuw rapport uit voort dat veel aandacht trok, en door premier Rutte direct werd meegenomen naar de formatietafel.

Echte boeken

Heb je ook een e-reader die ergens stof ligt te verzamelen? Je bent niet de enige.

Euro en handel

Niet alleen landen met een groot handelstekort hebben een probleem en moeten daar iets aan doen, schreef Keynes al, maar ook de landen met een groot overschot op hun handelsbalans, zoals nu al vele jaren Duitsland en Nederland. Wim Boonstra schreef daar een stuk over in het FD. Zie ook de longread van Hella Hueck en mij met 5 mythes over handel.

Trickle down

Goed doen

In de aanloop naar het WRR-rapport dat we in 2010 publiceerden over de toekomst van ontwikkelingshulp, stelden we ook een verkenning samen die onder de fraaie titel "Doing good or doing better?" verschenen is. Daar moest ik weer aan denken toen ik dit stuk las over goede bedoelingen

Innovatief

Wat is innovatief, wie bepaalt of en hoe technologie wordt toegepast, en wat zijn de schaduwzijden. Ook deze twee weken weer veel interessante artikelen in dat kader. En lees daarover ook de longread over innovatie die Hella Hueck en ik eerder dit jaar schreven op RTL, RTLZ en Follow the Money.  

Beste twitter-reactie ooit

Kapitalisme

De bekende Belgische econoom Paul de Grauwe waarschuwt dat we het kapitalisme tegen de kapitalisten in bescherming moeten nemen. De Grauwe schreef eerder ook al dat hij van mening veranderd is over de nadelen van handelsverdragen, hij is daar nu veel kritischer over. Daar ben ik een fan van: economen die leren van de veranderende wereld en daar op een niet-ideologische manier naar proberen te kijken. Zie ook het stuk over de relevantie van Marx uit – nota bene – The Economist.

Middenklasse

Binnenkort presenteren we een nieuwe WRR-verkenning over de middenklasse waar ik ook een steentje aan bijgedragen heb. We hebben weer een kloek boek voor je, en een fraaie line-up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Robot test

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief