Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#152 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 88 tweets van afgelopen week zijn dit de 16 (re)tweets die je niet mag missen.

Patat friet

Handelsvertraging en globalisering

Voor het economenblad ESB schreef ik in 1400 woorden iets over de toekomst van globalisering, als naschrift bij een dossier over handelsvertraging. De vereniging van economen KvS organiseerde over dat onderwerp ook haar jaarlijkse economencafé, volgens de organisatoren drukker bezocht dan ooit, waar we boeiende discussies hadden. De voorzitter van de KvS, Bas Jacobs, die van mening veranderd is over dit onderwerp, hield een mooie inleiding voor de paneldiscussie begon. Zijn sheets vind je hieronder. Vanuit het panel heb ik onder meer gepleit voor een moratorium op nieuwe handelsverdragen, in lijn met het stuk dat Hella Hueck en ik eerder schreven over het gebrek aan legitimiteit van globalisering.

Kunstmatige intelligentie

Steeds meer aandacht voor de kansen en risico's van kunstmatige intelligentie (of AI) in vele varianten, ook bij beleidsmakers en onderzoeksinstituten in ons land merk ik. En er is een niet aflatende stroom artikelen over de claims en pretenties van protagonisten en critici van AI. Super interessant en relevant; ik werk ook mee aan een advies over AI van de EESC, de Europese SER, dat eind deze maand verschijnt.

Redzaamheid

Sweatshops

Erger dan uitgebuit worden door kapitalisten is niet uitgebuit worden, zei econoom Joan Robinson. Maar klopt dat wel altijd? Interessant onderzoek.

For the sake of security

Het inleidende hoofdstuk in onze eerder dit jaar gepresenteerde WRR-verkenning over de flexibilisering en hybridisiering van werk én de samenvattende infographic zijn nu ook in het Engels te downloaden.

Leestips

Twee heel verschillende boeken die ik allebei met veel plezier las. En waar ik veel van op heb gestoken.

100 dagen

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief