Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#148 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 132 tweets van de afgelopen week zijn dit de 21 (re)tweets die je niet mag missen.

Robot date

Algoritmes

Worden de algoritmes ons straks de baas, en verdwijnt door kunstmatige intelligentie een groot deel van ons werk? Niet zo snel: het gaat minder hard dan soms geclaimd wordt, er komen nieuwe banen bij, en technologie overkomt je niet.

Ongelijk Nederland

We zijn in Nederland minder gelijk dan vaak beweerd wordt en dan we dachten, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Dat schrijven Bas van Bavel en Wiemer Salverda, twee experts die ook meewerkten aan ons WRR-boek over de ongelijkheid in Nederland, in een relevante beschouwing.

Data halo

Brexit

Artikel 50 is officieel ingeroepen door de Britse regering, dus over de condities voor de scheiding kunnen de onderhandelingen beginnen. Dat zal niet makkelijk gaan, en leidt tot veel controverse. En lol.

Activistische werkgevers

Een paar werkgeversorganisaties riepen deze week ineens dat ze op korte termijn het ontslagrecht op de helling willen zetten, desnoods zonder de vakbonden. Dat is vrij ongekend in ons land, en de eerste en belangrijkste vraag is eigenlijk welk probleem ze daarmee op denken te lossen? Wat dat betreft zijn de 30 vragen en antwoorden van arbeidsmarktexperts Paul de Beer en Evert Verhulp zeer leerzaam, en aan te raden. En het verhaal wordt nog gekker als je de uitkomst ziet van de nieuwste peiling van het SCP over hoe het met ons gaat in Nederland. Daaruit blijkt dat we veel vertrouwen hebben in vakbonden, meer nog dan in grote bedrijven.

Trump

Verzonken kosten

Stel dat je een kaartje voor de bioscoop hebt gekocht, maar op de avond waarvoor dat geldt heb je geen zin meer om naar de film te gaan. Wat doe je dan, ga je wel of ga je niet? In deze geweldige Dilbert strip de oplossing volgens het mooie economenbegrip sunk cost (verzonken kosten). 

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief