Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#142 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 127 tweets van de afgelopen week zijn dit de 19 (re)tweets die je niet mag missen.

#JeSuisZweden

Na zo'n uitspraak als van Trump over Zweden (hij had iets niet goed begrepen dat hij op de televisie langs zag komen) is twitter op zijn best, en lig ik regelmatig in een deuk.

Beleidsadvies

Het schrijven van een wetenschappelijk paper is iets anders dan het schrijven van een onderbouwd beleidsadvies, heb ik in mijn jaren bij de Algemene Rekenkamer en de WRR geleerd. In dit stuk worden de verschillen mooi bij elkaar gezet.

Robotsamenleving

Het FD had laatst een artikel op de voorpagina waarin werd vastgesteld dat geen van de politieke partijen iets substantieels zegt in zijn verkiezingsprogramma over hoe we ons op de robotsamenleving moeten voorbereiden. Dat zet je weer even met beide benen op de grond wanneer je net meer dan 60 bijeenkomsten hebt gedaan in het land over De Robot de Baas. Schrale troost, dat zeggen we ook in De Robot de Baas: het hangt niet alleen van de politiek af hoe we met nieuwe technologie omgaan.

Deze week kwam de reactie van het kabinet op De Robot de Baas en op rapporten over robots van de SER en Rathenau. Die reactie is het lezen waard vind ik, dus ik heb 'm in een tweet geplakt met een brief over robots aan de politiek van 20 wetenschappers. Die brief verscheen zaterdag en kreeg aandacht in een m.i. overdreven bangmakerig item in het RTL Nieuws

Arbeid is geen koekje

Met een beroep op simpele vraag- en aanbodcurves wordt vaak gesteld dat lonen niet omhoog kunnen omdat dan de vraag naar arbeid zal dalen en de werkloosheid toe zal nemen. Dat is té simpel: arbeid is geen koekje. De lonen gaan trouwens ook niet altijd omhoog als het aanbod van arbeid vermindert, blijkt uit mooi historisch onderzoek in de tweede tweet.

Verliezers handel

Veel economen hebben lang volgehouden dat de teruggang in banen in de industrie weinig of niks met globalisering te maken heeft: zeker 80 procent van het verlies van zulk werk komt door automatisering, wordt vaak geclaimd. In de V.S. wordt daar door de alom gerespecteerde econoom David Autor nieuw onderzoek naar gedaan, en hij komt inmiddels toch wel tot een wat andere conclusie. Binnenkort vergaderen we voor het eerst met de (ambtelijke) Studiegroep Duurzame Globalisering, een mooi initiatief van Marten van den Berg, DG Buitenlands Economische Betrekkingen (BEB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin gaan we hopelijk ook meer en beter naar deze vraag kijken.

Nieuwe longread

Zaterdag komt de nieuwe longread online bij RTLZ en dinsdag ook bij Follow the Money die Hella Hueck en ik gemaakt hebben. Mis 'm niet !

Managers

Dilbert had deze week een hilarische serie over managers.

Nieuwsbrief

Abonnees op de nieuwsbrief over dit blog kregen door een misverstand vorige week bericht dat de Week van Went nieuwsbrief verdwijnt. Dat is niet het geval, no worries! OneWorld heeft ook een algemene nieuwsbrief waar mijn weekblog eveneens in staat, en de redactie wilde die nog eens onder de aandacht brengen. 

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief