Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

#dWvWiT#13 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 167 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 12 tweets die je niet mag missen.

Geld en geluk
Vaak wordt door mensen die het belang van economische groei willen relativeren de stelling betrokken dat vanaf een bepaald niveau extra inkomen niet gelukkiger maakt. Daar is afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan, en dat blijkt toch niet te kloppen. Geld maakt wel gelukkiger, schreef Sheila Sitalsing j.l. zaterdag in De Volkskrant, en daarbij baseerde ze zich o.a. op dit onderzoek.

Tweet van de week
Mijn meest doorgestuurde en bewaarde tweet van deze week heeft geen nadere toelichting nodig. 

Seculaire stagnatie
Larry Summers, ex-minister in de Verenigde Staten, is een van de economen die een langere periode met lage groei voorziet, waarin slechts met bubbels (zoals eerder de huizen en de dotcom bubbel) hogere groei bereikt kan worden. Een interessante beschouwing daarover had deze week de New York Times.

Liggend werken
Staand werken is een grote rage, en schijnt nog gezonder voor ons te zijn ook. Bij The Onion gaan ze nog een stapje verder: liggend werken is the new thing. Hilarisch filmpje.

Keuzevrijheid
Een mooi langer artikel waar je even voor moet gaan zitten. Gaat over keuzevrijheid en of en hoe beleid kan helpen om keuzestress te verminderen. Ook in ons land wordt hier steeds harder over nagedacht. Bij de WRR werken collega's aan een rapport over keuze, gedrag en beleid op verzoek van de secretarissen-generaal van de ministeries. Dat rapport verschijnt na de zomer, en de RMO (Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling) bracht in maart een rapport over 'nudging' uit. Gaan we zeker meer over horen de komende jaren.

WK kansen
Eerder schreef ik in dit blog al over de zogenoemde 'wonkblogs' die in de V.S. de afgelopen tijd zijn ontstaan. Ben ik een groot fan van, en ik ben heel benieuwd of die mode op een gegeven moment ook naar ons land over gaat waaien. Fivethirtyeight is een van deze blogs, opgericht door Nate Silver die in alle staten op één na de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen goed voorspelde met statistische technieken. Fivethirtyeight heeft nu een mooie pagina met WK-voorspellingen, die na elke wedstrijd worden aangepast

Lecture
Elk jaar organiseert de WRR een lecture met internationale topwetenschappers. Dit jaar komt econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz daarvoor op 6 november (middag) naar Den Haag, met een key note speech over de toekomst van globalisering. Er komen ook nog twee co-referentie die reageren en met Stiglitz in discussie gaan. De verwachting is dat het druk gaat worden, dus wacht niet te lang met je aanmelding als je aanwezig wil zijn.

Er is helaas nog geen RSS-feed voor dit blog, maar wie elke week een mailtje wil ontvangen met de link naar de nieuwste aflevering van De Week in Tweets kan mailen naar deweekintweets@icloud.com. Ook reacties, commentaar en suggesties zijn welkom op deweekintweets@icloud.com.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief