Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#122 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 116 tweets van afgelopen week zijn dit de 16 (re)tweets die je niet mag missen.

Het kantoor

Circulair

Mooie innovatie die ook past bij de hoognodige omschakeling naar een meer circulaire economie.

Feiten

Sinds de Brexit-stemming is er veel discussie over de rol van experts en 'feiten' in de publieke opinie. Twee stukken in dat kader die mij aan het denken zetten.

Zelfrijdend

Als je de reclameverhalen van producenten en sommige media moet geloven, zien we binnenkort overal zelfrijdende voertuigen om ons heen. Ik zou er niet al te vast op rekenen (of, zo je wilt, bang voor zijn): overdrijvingen zijn niet ongebruikelijk over wat nieuwe technologie kan en hoe snel die op grote schaal ingevoerd zal worden. Dat geldt ook voor kunstmatige intelligentie (artificial intelligence).

Robots-angst

Misschien wel het belangrijkste om te onthouden, is dat banen bundels van taken zijn. Dat zeg ik altijd tijdens lezingen en discussies over robots. De kans dat alle taken die tot je werk behoren ineens door een robot worden overgenomen is niet zo groot, maar voor iedereen geldt dat het werk deels kan en zal veranderen door slimme machines. Dit onderzoek is relevant in dat kader.

Anders globaliseren

Een terugkerend thema in dit weekblog: over nieuwe spelregels of verkeersregels voor globalisering wordt steeds meer nagedacht en gesproken.

Leestips

Een van de beste boeken die ik dit jaar las over de wereldeconomie is gratis en komt van de UNCTAD, een van mijn favoriete internationale organisaties. En ik lees nu een heel relevant boek over de donkere kant van big data.

Toekomst

Op verzoek van de redactie van IDEE, het blad van het wetenschappelijk bureau van D66, schreef ik een artikel voor een themanummer over technologie. Daarvoor ging ik weer eens terug naar de grote verhalen over lange golven en accumulatieregiems waar ik vroeger veel mee bezig was en in mijn proefschrift ook het een en ander mee gedaan heb. Dat hielp in elk geval mijzelf om trends en ontwikkelingen die we nu zien in een breder kader te begrijpen. De wat langere versie van het stuk is nu te lezen op Follow the Money

Beslissingen

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief