Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#121 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 209 tweets van afgelopen twee weken zijn dit de 19 (re)tweets die je niet mag missen.

Vergaderen

Anders globaliseren

Globalisering volg en onderzoek ik inmiddels zo'n twintig jaar, en ontelbare malen heb ik al geschreven of geroepen dat het onzin is te denken dat nationale staten verdwijnen – ook al zijn er natuurlijk mensen die dat zouden toejuichen. Nooit eerder heb ik zoveel discussie meegemaakt over de gevolgen van globalisering en over anders globaliseren dan we nu hebben, en daar word ik wel vrolijk wel. Lees, als je vijf artikelen wat te veel vindt, vooral het eerste stuk van Dani Rodrik.

Selfie

Ongelijkheid

Prachtig interview met Tony Atkinson, een van mijn helden over ongelijkheid, over wat we aan ongelijkheid kunnen doen. En een kritiek op Deirdre McCloskey, die vindt dat we ons geen dikke benen moeten maken over ongelijkheid omdat de mondiale armoede afneemt.

Clinton vs Trump

Tijdens een lunch afgelopen week op vakantie in de Toscaanse zon, raakten we aan de praat met een stel uit de VS naast ons. Natuurlijk (?) vroeg ik op wie ze gaan stemmen. Dat weten ze pas op de dag zelf, want "Trump is gek, maar iedereen wantrouwt of haat Hillary." Als ze met het mes op de keel moeten voorspellen wie wint, dan gokken ze op Trump, "want die raakt toch een snaar bij de meeste gewone Amerikanen." Het is maar een anecdote, N=2, maar het leidt geen twijfel dat heel spannend en onvoorspelbaar is wie de nieuwe president van de VS wordt. Een paar interessante stukken in dat kader.

Stiglitz over de euro

Bereid je voor op een flinke dosis Stiglitz over de toekomst van de euro de komende weken. Zijn boek is uit en hij komt naar Nederland voor veel media interviews, en voor een discussie met Jeroen Dijsselbloem o.l.v. Marike Stellinga. Mijn voorwoord kun je hieronder lezen. En op Me Judice is de epiloog gepubliceerd. 

iPhone

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief