Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#120 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 199 tweets van afgelopen twee weken zijn dit de 22 (re)tweets die je niet mag missen.

Boodschap

Overdosis economen

We horen, zien en lezen dagelijks commentaar en advies van economen, maar er mag ook wel eens wat meer geluisterd worden naar historici, sociologen en andere sociale wetenschappers.

Nederlanders

Belasting

Multinationals maken handig gebruik van het gebrek aan wereldwijde coördinatie op fiscaal gebied. Daar wordt wel aan gewerkt, maar dat gaat langzaam en er zijn ook veel landen die er belang bij (denken te) hebben zich daaraan te onttrekken. Maar mede doordat de weerstand onder hardwerkende burgers die hun belasting wel betalen toeneemt tegen grensoverschrijdend fiscaal trapezewerk, wordt soms actie ondernomen. Dat maakt de EU-zaak tegen Apple en Ierland zo belangrijk.

Paradox

Populisme

Analyse met verontrustende bottom-line van Frances Coppola over de toename van nationalisme.

Activiteiten

Drie bijeenkomsten waar ik zeker naartoe ga en die je wellicht ook interessant vindt.

Spot de econoom

Transport

Soms lees je een artikel waarin de auteur zó out of the box denkt dat je er helemaal door gegrepen wordt. Dat had ik met dit stuk, waarin ver doorgeredeneerd wordt op de potentiële mogelijkheden van zelfrijdende voertuigen.

Anders globaliseren

Tijdens de G20 werd weer eens geconstateerd dat meer gedaan zou moeten worden tegen de toenemende ongelijkheid. Dat gaat langzaam, veel te langzaam, maar ook in beleidskringen sijpelen nieuwe inzichten over de gevolgen van ongelijkheid en de keerzijde van globalisering door. Zie het artikel uit het NRC over anders- en anti-globaliseren. En zie ook de toespraak van minister Ploumen bij de opening van het academisch jaar in Rotterdam. 

Burkini

 

[De volgende aflevering van dit blog verschijnt 21 september]

Blijf op de hoogte

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief