Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

#dWvWiT#12 –  Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie volgende week over gaat. Zo twitterde Went al over Thomas Piketty lang voordat ook maar iemand van hem had gehoord. Voor OneWorld maakt Robert Went een beargumenteerde selectie uit zijn 165 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 15 tweets die alle andere in je timeline overbodig maken.

Happynomics
Economische groei is geen doel op zich maar een middel: welzijn, hoe gelukkig mensen in een land zijn, of hoe welvarend zij zich voelen, is van veel meer afhankelijk – het is inmiddels genoegzaam bekend. Regelmatig zijn pleidooien te lezen voor het afschaffen van het bbp (bruto binnenlands product), zoals afgelopen week weer in dit artikel.  

Maar wat dan? Op veel plaatsen en in veel gremia wordt gezocht naar of gewerkt aan een nieuwe of betere indicator dan (of naast) het bbp. Maar de heilige graal is nog niet gevonden, als die al bestaat – ik betwijfel het sterk, eerlijk gezegd. De van The Financial Times en zijn boeken bekende Undercover economist Tim Harford las een berg boeken over geluk en welzijn, en destilleerde daaruit vier lessen over happynomics.

Afrika in waardeketens
Vroeger werd een product op één plaats gemaakt, in een doos gestopt en verkocht. Dat is nu wel anders: de productie van goederen en diensten worden steeds meer in stukjs geknipt en in ketens georganiseerd. Deelname aan deze global value chains (GVCs), die overigens vaak eerder regionale ketens zijn, kan ontwikkelingslanden mogelijkheden bieden zich te ontwikkelen en "omhoog te komen" (zoals dat heet) in de productieketen: niet langer alleen de cacaobonen leveren, bijvoorbeeld, maar zelf chocola gaan maken. Deze week publiceerde de OECD een rapport over Afrika, met veel aandacht daarin voor de plaats en mogelijkheden van Afrikaanse landen in GVCs.

Wetenschapsleer
Al weer lang geleden gaf ik aan de economische faculteit van de UvA werkcollege's wetenschapsleer. Dat vond een deel van de studenten een lastig en wat raar vak, maar zó werelvreemd als deze docent waren we nou ook weer niet. Mijn meest doorgestuurde en bewaarde tweet van deze week.

@WRRongelijkheid
Deze week werd de WRR-verkenning over ongelijkheid in Nederland gepubliceerd, waar ik ook aan meegewerkt heb. Heel veel persaandacht, een negatieve reactie van VNO-NCW en MKB-Nederland in het Financieel Dagblad al voordat het boek was gepubliceerd, en een prachtige debatavond in De Balie op 5 juni. En gelukkig hebben we de foto's en video nog.

Dit plaatje hoort bij mijn artikel in de verkenning, over de relatie(s) tussen ongelijkheid en groei.

Er is helaas nog geen RSS-feed voor dit blog, maar wie elke week een mailtje wil ontvangen met de link naar de nieuwste aflevering van De Week in Tweets kan mailen naar deweekintweets@icloud.com. Ook reacties, commentaar en suggesties zijn welkom op deweekintweets@icloud.com.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief