Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#119 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 92 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 die je niet mag missen.

Agenda

Nieuwe oude tijden

Kijk uit met het doortrekken van trends uit de afgelopen jaren, want veel wat hard lijkt kan weer vloeibaar worden als we uit de crisis zijn en de economie weer aantrekt. Het is geen verrassing als je wat langer meeloopt en de geschiedenis van de arbeidsbeweging kent, maar oude idealen en beleidsdoelen komen weer terug. Ook uit onverdachte hoek, want daar is ruimte voor: het artikel uit het FD in de tweet hieronder werd onder de kop "Dagobert" aangekondigd op de voorpagina.

Econs en modellen

Echte mensen zijn geen econs, en je kunt de preciezer manier waarop een popsong of anders muziekstuk gespeeld wordt niet in muziekschrift vastleggen. Ook deze week weer interessante blogposts over economen en hun modellen.

Na de olympics

Informatief artikel over wat gaat gebeuren met de accomodaties die voor de Olympische Spelen in Rio zijn gebouwd.

Internet mythes

Niet per sé nieuw wat deze auteur hier bij elkaar sprokkelt, hoewel ik er toch ook wat dingen uithaal die ik nog niet wist: een leuke bespreking van vijf mythes over het web en internet.

Neoliberalisme voorbij

Er verschijnen steeds meer artikelen over de crisis van het neoliberalisme en delen van de dominante agenda – met name handel. Daarin zit veel herhaling, en het wachten is nu op meer goede ideeën voor alternatieve coherente benaderingen.

Technologie claims

Het stuk is wat lang, maar het is een van de beste die ik las deze week. Over de claims (veel hype en overselling) van tech bedrijven. En over hoe tech bedrijven het nieuws daarover beïnvloeden en proberen te sturen.  

Uitvinding

Vertrouwen en groei

We schreven dit twee jaar gelden al in onze WRR-verkenning over de ongelijkheid in Nederland, en nu komen onderzoekers van het IMF ook tot die conclusie: ongelijkheid ondermijnt vertrouwen, en omdat vertrouwen essentieel is voor het functioneren van de economie, heeft dat negatieve effecten op de groei. 

Zelfrijdend

Wie denkt dat zelfrijdende vrachtautos binnenkort miljoenen banen gaan vernietigen, moet eens praten met iemand uit de goederentransportsector over wat er allemaal komt kijken bij laden, lossen, rijden en afleveren van goederen. En lees ook deze stukken over de mogelijkheden (volgens producenten met belangen en agendas) en problemen.

Vluchtelingen hype

Regelmatig lezen of horen we van internationale organisaties dat er meer vluchtelingen dan ooit zijn vandaagdedag. Niet waar, schrijft deskundige Hein de Haas op dit blog. En door dat steeds maar te roepen en te overdrijven, worden mensen bang en bezorgd. Met gevolgen.

Clinton Foundation

 

[De volgende aflevering van dit blog verschijnt 7 september]

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief