Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#118 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 100 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 die je niet mag missen.

Pokemon

Olympische Spelen

"Ja maar twitter is het afvoerputje van Nederland, dat weten we toch!" Zo reageerde een presentator op de radio in een item uit Rio over mensen die kennelijk op de bank met een zak chips in de hand atleten in tweets voor rotte vis uit zitten te maken omdat zij geen medaille hebben gehaald. In mijn tijdlijn zie ik dat gelukkig niet, en zulk gedrag is ook compleet beyond me. Maar gelukkig heeft twitter vele gezichten: ook deze week waren er weer veel interessante tweets over de Olympische Spelen.

Onrendabel

Een van de uitspraken die ik nooit meer vergeet van de Belgische marxistische econoom Ernest Mandel, waar ik veel van geleerd heb, is dat de mens niet op aarde is om efficiënt te zijn. Ernest was vooral dol op grappen over tekkels, maar ik denk dat hij deze cartoon ook wel gewaardeerd zou hebben.

Vakbonden: best belangrijk

Vakbonden hebben het overal moeilijk, en neoliberale politici hebben daar een steentje aan bijgedragen door vakbondsrechten in te perken en de vakbonden klein te houden. Maar be careful what you wish for, schrijft de New York Times, want dat keert zich nu tegen ons allemaal. Vakbonden zijn essentieel voor een democratie. Het is ook daarom van groot belang niet te tornen aan het stakingsrecht.

Macro-modellen onder vuur

Interessante discussie over de tekortkomingen van macro-modellen van economen (de zogenoemde DSGE-modellen) die veel worden gebruikt. Relevant ook, want hieraan gerelateerde (CGE-)modellen worden vaak gebruikt om de lange termijn gevolgen van handelsverdragen zoals TTIP te schatten. Best technisch zo nu en en dan, maar daar kun je doorheen lezen: vooral het eerste en tweede stuk kan ik aanraden.

Global governance

Een goeie column van Dani Rodrik over de valste beloftes van global governance, en de vaak onderschatte en ten onrechte klein gemaakte rol en mogelijkheden van nationale staten, voorkeuren en beleid.

Euro toekomst

Het nieuwe boek van topeconoom Joseph Stiglitz over de euro is verschenen. Het is binnenkort ook in het Nederlands te koop (met een voorwoord van Geert Noëls en een voorwoord van mij), en het regent in de internationale pers nu al besprekingen. Dit interview met Stiglitz is een mooie teaser, en je kunt hem er zelf over horen en zien op 30 september in Amsterdam

Duurzame groei

Op verzoek van de Tweede Kamer hebben ambtenaren een dik rapport gemaakt waarin een aantal mogelijkheden zijn geïnventariseerd om duurzame groei te bevorderen. Het IMF en de OESO willen in dat kader meer overheidsinvesteringen. Als je ziet hoe die zich in ons land ontwikkeld hebben, is dat ook zeker geen overbodige luxe. En dat kan juist nu goed, want de overheid kan gratis geld lenen, schrijft Frank Kalshoven terecht in De Volkskrant. 

Mooi schrijven 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief