Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#116 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 138 tweets van afgelopen week zijn dit de 22 die je niet mag missen.

Tijd schrijven

Clinton vs Trump 

Hillary Clinton is officieel tot presidentskandidaat voor de Democraten benoemd, dus the race is on. We zullen er allemaal veel over speculeren, praten en tweeten komende maanden, want het lijkt spannend te worden. En de V.S. zijn natuurlijk nog steeds het belangrijkste en sterkste land in de wereld.

Werk met robots

Econoom Anna Salomons is een hele goede onderzoekster over de gevolgen voor werk van automatisering en slimme machines. Zij schreef een stuk in onze verkenning De Robot de Baas, en in september doen we weer eens beiden mee aan een programma van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Met twee collega's onderzocht ze de gevolgen van meer machines voor het werk in Europa, waarin naar meer mechanismen wordt gekeken dan het directe effect op banen in bedrijven die automatiseren.

Ook interessant is dit paper dat laat zien dat een hoger minimumloon niet – zoals vaak gesteld wordt in econ 101 verhalen – per definitie leidt tot meer automatisering (en dus banenverlies?), maar ook tot minder automatisering kan leiden. En leuk in dit kader: een aflevering van de mooie serie die het NRC deze zomer heeft over de arbeidsmarkt van vandaag over de gevolgen van de nog beperkte inzet van robots in distributiecentra.

Behendig

IMF zelfkritiek

Vernietigende kritiek van de eigen evaluatiedienst van het IMF op hoe de Griekse crisis door het fonds is aangepakt. Als het kalf verdronken is dempt men de put, en je kunt je afvragen of – daar zou het toch om moeten gaan bij evaluaties – er veel van geleerd zal worden. Maar toch. Eind september komt het nieuwe boek van Stiglitz over de euro uit, en hij gaat uiteraard ook uitgebreid in op Griekenland.

Nieuwsbrief

In de vakantie mis je nog wel eens wat, dus dit is misschien wel hét moment om je te abonneren op de nieuwsbrief die One World elke week mailt als mijn nieuwe weekblog online staat. Alle vorige afleveringen vind je trouwens hier.

Econocratie

Interessant stuk van enkele leden van de Britse tak van Rethinking Economics over wat zij de econocratie noemen (is dat hetzelfde als economisme ?) en de rol van economen. Het kan even duren voor nieuwe ideeën in de economische wetenschap serieus worden genomen, dus dwars en innovatief denken en diversiteit en pluriformiteit mogen best wat meer aangemoedigd worden. En niet alleen voor economen: meer communiceren met en inspiratie opdoen buiten de eigen kring wordt steeds belangrijker voor experts die een rol willen spelen in het maatschappelijk debat. 

Vrouwen power

Hillary Clinton is de eerste vrouw in de geschiedenis die kandidaat is om president van de V.S. te worden, en dat leverde veel enthousiaste reacties op. Ook elders moe(s)ten vrouwen nog steeds vechten voor een gelijk(waardig)e positie.

Geschiedenisboeken

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief