Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#111 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 125 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 die je niet mag missen.

Goed doen

Brexit

Natuurlijk kan en wil ik niet 0m Brexit heen deze week, want daar zijn de Britten en wij voorlopig nog niet mee klaar. Heel veel over gelezen, ik selecteer wat highlights voor je. 

Het beste stuk dat ik tot nu toe las over waarom mensen massaal Leave stemden, komt niet van een econoom maar van Will Davies, een socioloog die eerder een interessant boek schreef over The Happiness Industry. Economen en hun argumenten domineren het debat en de berichtgeving over Brexit, en de mensen die Leave stemden worden nu soms als halve of hele randdebielen afgeschilderd, want bijna alle economische experts hadden toch duidelijk gezegd dat Bremain de beste keus is?! Ik denk dat we veel meer onderzoek en analyses van sociologen, psychologen en antropologen nodig hebben om te kunnen snappen wat mensen beweegt en welke afwegingen ze maken. Dat schrijft Hella Hueck ook in een mooi stuk.

Na Brexit

Er zijn natuurlijk ook bredere lessen te trekken uit Brexit. Over wat de EU doet en hoe zij georganiseerd is. Over hoe de EU en de euro de belofte om de verzorgingsstaat te beschermen in een globaliserende wereld niet waar hebben gemaakt – integendeel. En over de huidige manier van globaliseren.

Lachen om Brexit

Gelukkig is er altijd nog humor, ook over Brexit.

Sociologen vs economen

Als je denkt dat economen arrogant en bot discussiëren tegen buitenstaanders moet je eens een van hun seminars binnenlopen, gaf Dani Rodrik onder andere als advies (in mijn woorden) aan niet-economen in zijn veelgeprezen boek over economen en hun modellen. Het CPB bracht een groot rapport over kansrijk onderwijsbeleid uit, en daar zat volgens sociologen die veel van onderwijs weten een onverantwoorde extrapolatie naar Nederland in van een studie over Kenia. Dat werd hen niet in dank afgenomen. Ik weet weinig van onderwijs, het is mijn terrein niet. Maar ik ben ook wel eens in een concept-rapport van het CPB dat ik meelas een variabele tegengekomen uit een ander land en andere tijd, die naar Nederland overgeplant werd om een bedrag op een bepaalde maatregel te kunnen plakken. Die heeft het rapport toen niet gehaald, de onderzoekers waren het wel met me eens dat ze dat niet konden doen: context matters

Het bredere punt dat de sociologen addresseren, namelijk dat economen meer kennis buiten hun eigen vakgebied zouden moeten ophalen – hebben we hier een thema van de week? – is mij natuurlijk uit het hart gegrepen. Ik was bijna zelf socioloog geweest, heb mijn studie aan het toenmalige Sociologisch Instituut Leiden nét niet afgemaakt (en later ben ik in Amsterdam alsnog economie gaan doen). Het is ook een van de punten waar we met Rethinking Economics voor opkomen.

Waar ik erg om moest lachen, ik heb dat vroeger meegemaakt in discussies over wat Marx nou écht bedoeld heeft, is dat de onlangs overleden hoogleraar Jaap Dronkers door allerlei mensen werd opgevoerd om hun argumenten kracht bij te zetten. Hij kan het zelf niet meer tegenspreken, maar heb ik trouwens wel eens verteld dat Jaap en ik een keer bij BNR naast elkaar zaten tijdens een discussie over Piketty en dat hij me toen vertelde dat….. 😉 ?

Voetbalteam IJsland

Nog nooit zoveel retweets gehad als met deze hilarische berekening hoe de selectie van het team van IJsland op het Europees kampioenschap voetbal tot stand is gekomen. Ik kreeg het van een nicht tijdens de memorabele wedstrijd Engeland-IJsland en had geen idee waar het vandaan kwam, want dan had ik dat er natuurlijk bij gezet. Inmiddels weet ik uit een reactie dat twee IJslandse sportjournalisten het een paar dagen eerder op twitter hadden gezet.

WIE zegt 'lonen omhoog'???

Kijk wie het zegt, lezen dit blog ! 

Automatisering

Mooi stuk over hoe automatisering menselijke arbeid juist belangrijker en waardevoller maakt. Vooral aanbevolen voor wie bang is – 0f zich erop verheugt – dat binnenkort al ons werk door robots zal worden vervangen.

Experts

Waarom worden experts tegenwoordig steeds minder geloofd, is met name na Brexit een veel door experts gestelde vraag. Justin Fox heeft drie verklaringen die zeker een rol spelen denk ik. De relevante vervolgvraag is natuurlijk wat je daar als expert voor conclusies aan verbindt. Ook interessant in dat kader: waarom verkeerde en al lang en breed weerlegde ideeen vaak toch voort blijven leven. Mark Thoma, tot slot voor deze week (want wordt ongetwijfeld vervolgd), geeft een aantal redenen waarom economen niet meer geloofd worden. Hij heeft ook een paar aanbevelingen, pleit net als ik eerder op mijn blog o.a. voor meer bescheidenheid.

Luisteren

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief