Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#109 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 138 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 die je niet mag missen.

Bad planning

Brexit trilemma

De discussies over Brexit volg ik met belangstelling, en dat geldt natuurlijk ook voor de rapporten met speculatieve – want hoeveel politieke en economische onzekerheden wil je hebben? – schattingen over de eventuele economische gevolgen daarvan. Maar het gaat natuurlijk niet alleen over economie. De politieke case voor Brexit heb ik nog niet mooier zien maken dan in dit artikel van Ambrose Evans-Pritchard van The Telegraph. Hij kiest voor de nationale democratie in het trillemma van de mondiale economie, een heuristisch hulpmiddel om de wereld beter te begrijpen van de Turkse econoom Dani Rodrik. De ernstig in de EU teleurgestelde Dani schreef een reactie.

En geinig: op twitter kun je onder de hashtag #brexitsongs een snel groeiende selectie vinden van muziek waar mensen aan denken bij een mogelijke Brexit.

Alles flex?

We werken bij de WRR aan een verkenning die eind dit jaar gepresenteerd wordt over flexibilisering op de arbeidsmarkt. Een van de dingen die me opvalt nu ik veel lees, praat en (mee)denk over dit onderwerp, is dat (te) vaak recente ontwikkelingen en trends lineair worden doorgetrokken. Zo heb ik al verschillende malen meegemaakt dat de vaste baan voortijdig dood werd verklaard. De werkelijkheid is meestal toch net iets complexer. Acties leiden tot reacties. Tendensen roepen tegentendensen op. En behalve hoofdstromen die veel aandacht trekken, zijn er onderstromen die (nog) niet gezien worden. Drie artikelen in dat kader over trends op de arbeidsmarkt.   

De waarheid ligt soms ook op straat, bijvoorbeeld als je probeert te begrijpen waarom de economische groei zo matig blijft. 

Beleidsevaluaties

Het eerste grote rapport waar ik aan meewerkte toen ik eind jaren '90 ging werken bij de Algemene Rekenkamer was een doorlichting van het beleid ter stimulering van het midden- en kleinbedrijf en ondernemerschap, waar jaarlijks €2 miljard mee gemoeid was. Het was mijn eerste confrontatie met de formulering en onderbouwing van beleid en met beleidsevaluaties na afloop, en ik viel van de ene verbazing in de andere. Het rapport dat we uiteindelijk publiceerden was erg kritisch, en daar waren ze bij EZ niet blij mee. Een van de dingen die ik daar al snel doorhad is hoe je om moet gaan met de beleidsevaluaties die departementen laten maken, en met de begeleidende brief van bewindspersonen als zo'n rapport naar de Kamer gaan. Over hoe dat werkt is heel veel te zeggen, maar dit was en is nog steeds mijn belangrijkste tip voor onderzoekers, journalisten en controleurs van beleid.

Economenslimheid

IKEA politiek

Een geweldig idee en ook mooi uitgevoerd: de Spaanse politieke beweging Podemos, die de regerende PP op de hielen zit in de peilingen voor de komende verkiezingen, maakte van haar verkiezingsprogramma een IKEA-gids. Om meer mensen te bereiken.

Ethisch leven

Mooi herkenbaar stuk over de dilemmas waar we allemaal op onze eigen manier mee omgaan in het dagelijks leven.

Tech verslaafd

Heel informatief en soms confronterend – goh, werkt dat zó – dit artikel over hoe social media ons sturen en manipuleren en naar "meer-meer-meer" laten verlangen. En 9 tips van de altijd grappige Sarah Cooper om slim te lijken op technologie conferenties.

Visserslatijn

Vaak gehoord en gelezen al dit verhaal: mobiele telefoons veranderen niet-Westerse landen, want vissers kunnen nu bellen om te bepalen waar ze de beste prijs kunnen krijgen voor hun vangst. Maar dat lijkt nu ook al een mythe te zijn.

Duitse treinen

De Duitse obsessie met begrotingsevenwicht richt niet alleen in de rest van de eurozone schade aan, maar ook in Duitsland zelf. Realiseer je daarbij dat de Duitse regering op dit moment zelfs geld toekrijgt van beleggers als zij een nieuwe lening afsluit. Dat geldt ook voor Nederland, dus de oproep van de OESO om nú te investeren in infrastructuur zou ook in ons land te denken moeten geven. Zo zag ik in het FD een opiniestuk waarin wordt voorgesteld een lange tunnel aan te leggen onder de kruispunten met stoplicht die je nu in Wassenaar ergerlijk langzaam passeert als je over de A44 naar Den Haag rijdt. Of dat idee echt ergens op slaat kan ik niet beoordelen, maar ik heb in elk geval niet de indruk dat Nederland "klaar" is qua infrastructuur.

Meritocratie voor iedereen

Gratis download van een nieuw boek met interessante analyses over de vraag of de meritocratie tot een nieuwe klassensamenleving leidt. Ik was bij de presentatie deze week, en daar verklapte samensteller Paul de Beer aan het begin van zijn inleiding al dat het antwoord op die vraag "ja" is. De onderbouwing lees je hier.

Rapport

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500