Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#102 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 131 tweets van afgelopen week zijn dit de 17 die je niet mag missen.

Innovatie

Anders globaliseren

Gelooft er eigenlijk nog iemand in de globalisering zoals we die nu hebben? Die vraag kwam bij me op toen ik deze ontluisterende sfeerimpressie las van de jaarvergadering van het IMF, van de hand van Maarten Schinkel.

Steeds breder dringt door dat we van de wal in de sloot terecht kunnen komen zodra we tekstboekeconomie op de echte wereld loslaten. Dani Rodrik en Larry Summers, twee internationaal erkende topeconomen, pleiten voor een andere benadering van handel. En de aanpassing van mensen, gemeenschappen en regio's aan economische schokken, bijvoorbeeld de entree van China op de wereldmarkt, gaat veel langzamer en moeizamer dan verondersteld werd.

Meer in het algemeen zien we steeds meer erkenning van het belang van nationale staten en nationaal beleid – Hella Hueck en ik pleiten daar ook voor in onze twee longreads over globalisering en Europa. Deze week hadden NRC en het Financieel Dagblad een artikel waaruit blijkt dat ook minister Dijsselbloem inmiddels vindt dat het helemaal niet raar is om nationale staten meer ruimte te geven. Hij wil daarom de EU niet nog meer bevoegdheden geven. Goed nieuws vind ik, dat best op de voorpagina had mogen staan eigenlijk.

Wij en de robo-cars

Zelfrijdende auto's zullen een enorme impact hebben op hoe we leven, onze steden organiseren en werken – dat blijkt ook weer uit deze twee links. Maar wat willen we zelf eigenlijk? En hoe zorgen we er voor dat niet de Elon Musk-en van deze wereld straks gaan bepalen wat nog kan en mag?

Data

Geluk en bbp

De commissie die de Tweede Kamer heeft ingesteld om onderzoek te doen naar hoe we welvaart breder kunnen meten dan met het bbp, presenteerde deze week haar rapport. Dus LEZEN allemaal, mensen! Ik vind het een mooie stapje vooruit. Ook is het wat mij betreft goed nieuws dat de breed samengestelde commissie (VVD, CDA, D66, PvdA, Groenlinks, SP) het hier in zijn geheel over eens is.

We zijn niet de enige die deze discussies voeren, en in dat kader twee artikelen die ik interessant vond deze week.

Bullshit

Gewone mensen

Toen ik op de middelbare school zat, lazen we als kritische scholieren allerlei boeken en brochures over o.a. economie, imperialisme en geschiedenis naast en als tegenhanger bij de boeken die in de lessen behandeld werden. Niet alle leraren waren daar even blij mee, maar er stond nog wel eens wat in die officiële boeken dat ons tegen de borst stuitte of waar we twijfels bij hadden – we gingen dan zelf op onderzoek uit. Zo lazen we "Geschiedenis van het gewone volk van Nederland", een boek dat was uitgegeven door het Socialisties (met -ies) Onderwijs Front (SOF). Ik moest daar weer aan denken toen ik dit stuk las over de gewone mensen die op de achtergrond veel essentieel werk doen waar we veel te weinig bij stil staan. 

1 minuut internet

Fascinerend plaatje dat laat zien wat allemaal in 1 minuut op internet gebeurt. Ook goed voor de broodnodige zelfrelativering. Als je weer eens zorgvuldig een tweet zit te componeren, realiseer je dan dat per minuut gemiddeld 347.222 tweets worden verstuurd.

Training

 

De volgende aflevering van dit blog verschijnt op 4 mei

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief