Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De week waarin het huwelijksbootje van Mark en Diederik in zwaar weer belandde en de gierende storm Sandy de klimaatdiscussie nieuw leven inblies.

Deze week daalde het aantal mensen dat positief denkt over de VVD van 24 procent naar 6 procent, zo flitspeilde Maurice de Hond. Maar niet alleen VVD-kiezers fronsten hun wenkbrauwen bij het bestuderen van het roodblauwe regeerakkoord. Van de PvdA’ers vindt inmiddels een op de vijf dat hun partij ‘kiezersbedrog’ heeft gepleegd. Dat was drie dagen gelden nog een op de tien.

Zo likte Greenpeace zijn groene vingers toen bekend werd dat de PvdA van oud-milieuactivist Samsom zou gaan regeren. Maar Samsoms oude kameraden zeggen er niets van terug te zien. “Het gebrek aan klimaat doelstellingen in het regeerakkoord is juist daarom een grote tegenvaller.”

Ook de hulporganisaties voelen zich tegen het toch al zere been gestoten door de 1 miljard bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking: “Onze inzet tegen armoede en onrecht gaat er dus opnieuw met bijna 25 procent op achteruit, terwijl in Nederland zelfs de grootste grootverdieners er met 0,6 procent minder vanaf komen”, constateert hulporganisaties vertegenwoordiger Alexander Kohnstamm. “Wie kan dat nou eerlijk delen noemen?”

Volgens PvdA informateur Wouter Bos gaat het binnenkort ook stormen in de socialistische gelederen.Wat is er nu toch precies gebeurd tussen Mark en Diederik?

Wij zijn gewend dat formerende politici eindeloos draaien en polderen, elkaar net zo lang en diep in de ogen kijken en desnoods de arm over de schouder slaan, totdat de scherpe randjes er afgesleten zijn, om vervolgens met vermoeide ogen,  in de draaiende camera’s te verklaren dat “we eruit zijn”.

Maar Mark en Diederik polderden niet, deden niet slechts water bij de wijn, maar gunden elkaar de zon en de maan zoals alleen geliefden dat kunnen. “Wil jij 16 miljard bezuinigen Mark? Ik vind het prima!”, zei Diederik. Waarop Mark verrukt antwoordde: “Wat enorm gaaf Died! Dan mag jij bepalen waar we dat geld vandaan gaan halen!” En zo dobberden de ‘blije corpsbal’ en de ‘milieuactivist’ gelukkig rond in hun huwelijksbootje, onbewust van de donkere wolken die zich boven hen samenpakten.

Intussen aan de andere kant van de oceaan gebruiken klimaatdoemdenkers deze week de ravage en de tragiek (meer dan honderd doden) van orkaan Sandy om de discussie over klimaatverandering weer nieuw leven in te blazen. “Als we zo doorgaan met vervuilen zullen onze kinderen stormen mee gaan maken die vier tot vijf keer heviger zijn dan Sandy”,  waarschuwt milieuactivist Bill McKibben.

Volgens oceanische kustexpert Frank Jacobs is zelfs Poseidon, de god van de wereldzeeën, herrezen en geselt hij als een soort maritieme Osama Bin Laden de kusten van Amerika. “In 2005 was het New Orleans, nu New York. We kunnen niet zeggen dat we niet gewaarschuwd zijn.”

En met ‘we’ bedoelt Jacobs niet alleen onze Amerikaanse vrienden, want volgens de VN woont inmiddels bijna de helft van de wereldbevolking vlak bij de zee, en zal dat aantal blijven toenemen. Alleen de Hollanders zullen volgens Jacobs tot zeker 2050 veilig zijn voor de vloedgolven van ‘Poseidon Bin Laden’ want wij hebben immers de Deltawerken.

Toch weer wat zonnig nieuws voor aan boord van het schuitje van Mark en Diederik

Over de auteur

Martijn van Tol is freelance journalist met een oog voor verhalen in de rafelranden ver weg of dichtbij. Op dit moment maakt Martijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief