Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De week waarin Valentijnsdag in de paardensoep liep en de Paus mogelijk zijn pijp aan Pablo geeft.

Was Cupido afgelopen week misschien heel chagrijnig? Het engeltje schiet op Valentijnsdag doorgaans extra veel pijlen en vult menig mensenhart met suikerzoete liefde. Maar deze Valentijnsdag begon met de kogels uit het pistool van ‘Blade Runner’ Pistorus die zich door de badkamerdeur in het hart en hoofd van zijn vriendin boorden.

Volgens de lokale media zag de meervoudige Zuid-Afrikaanse paralympische hardloper zijn vriendin, het fotomodel Reeva Steenkamp, aan voor een inbreker.

Valentijnchagrijn
Verderop voor de kust van de Verenigde Staten kreeg een loveboat cruiseschip pech, waardoor 4000 tortelduifjes vier dagen vast kwamen te zitten met weinig water en voedsel. Tot overmaat van ramp raakten de toiletten overspoeld, waardoor passagiers hun behoefte in plastic zakken moesten doen. Romantisch!

Ook elders in de wereld Valentijnchagrijn. Gayatri Parameswaran uit Mumbai (25) schreef aan OneWorld: "Ik wil niet dat het postkaartbedrijf Hallmark bepaalt wanneer ik een leuke dag met mijn liefje heb. Ze zullen mij niet zomaar hun idee van romantiek door de strot duwen."

De Poolse Agnieszka (31) vindt Valentijnsdag typisch iets voor watjes. “Niet een dag per jaar maar élke dag wordt onze Slavische ziel geteistert door lijden, nostalgie, verlangen naar liefde en wanhoop."

Kleurtje
Was je dit allemaal gelukkig ontgaan en zat je knus met je geliefde met een flesje wijn tussen de geurkaasjes, dan kwam minister van Hulp en Handel Ploumen toch nog even flink de sfeer verstieren door ons in te peperen dat heus niet íedereen een leuke Valentijnsdag heeft. In Congo worden er namelijk stelselmatig vrouwen verkracht. ‘Hoe smaakt dat Franse kaasje, lieverd?’

Zelfs de paus gaf deze week aan dat zijn liefde voor het spirituele was aangetast, en gooide de handdoek in de ring. "Zou de nieuwe paus een kleurtje hebben?" speculeerden de media de hele week. Alleen in het Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse continent groeit de aanwas van de kerk namelijk. Zou het Vaticaan het aandurven?

Voetbalfan met kiespijn
Als het aan de supporters van de Russische voetbalclub Zenit Petersburg ligt zeker niet. Deze week lieten de fans de coach van het team weten geen zwarte spelers in hun team te accepteren. De coach had net de donkere Braziliaan Givanildo Vieira de Souza alias ‘Hulk’ gecontracteerd. Hulk gaf diezelfde dag nog het enige antwoord dat gepast was: hij scoorde een magistraal doelpunt  tegen de favoriet Liverpool.

Wel eens een Russsiche voetbalfan zien juichen als een boer met kiespijn?

Gehandicapt biggetje
'Ach, schelden doet geen pijn,' zeggen sommige voetbalfans. Nou, in Nigeria vinden ze van wel, daar werden deze week drie journalisten gearresteerd omdat ze opruiende taal zouden hebben verspreid tegen een poliovaccinatie-campagne waardoor maar liefst negen polioartsen werden vermoord.

Hoewel de paarden op grote schaal door onze lasagne werden gemaald, vierde de dierenliefde wél hoogtij. Zo heeft een Amerikaans wetenschapper een speciaal rolstoeltje ontworpen voor een gehandicapt biggetje en een Japanse dierenvriend monteerde deze week kunstvinnen op een babyschildpad, wiens echte vinnetjes door een haai afgebeten waren. Nu kan het beestje weer pijnloos rondzwemmen.

Echte liefde?
En dan toch, eindelijk, een teken van mensenliefde op Valentijnsdag. Tenminste, voor de liefhebber. In Argentinië trouwde de 23-jarige Edith Casas met de ex van haar tweelingzus. Saillant? Zeker aangezien deze ex veroordeeld is voor de moord op haar zus. Edith's moeder is uitzinnig van verdriet en denkt dat haar dochter geestesziek is.

De rechtbank wilde het huwelijk verbieden, tevergeefs. Na de plechtigheid buiten de kerk werden Edith en haar geboeide kersverse echtgenoot door een uitzinnige menigte uitgescholden en met stenen bekogeld. Daarna werd manlief afgevoerd naar de gevangenis waar hij waarschijnlijk nog 13 jaar zal verblijven. Ediths moeder heeft haar inmiddels verstoten. Zo gek als een dubbeltje, of… echte liefde?

 

Over de auteur

Martijn van Tol is freelance journalist met een oog voor verhalen in de rafelranden ver weg of dichtbij. Op dit moment maakt Martijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief