Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het nieuwe jaar is nog niet aangebroken, en toch regende het deze week al goede voornemens. OneWorld houdt ze voor je tegen het licht.

Zo belooft kledinggigant Zara ‘aan de detox’ te gaan. Dat wil zeggen: in 2020 zal Zara’s kledingproductie  vrij zijn van chemicaliën die kankerverwekkend zijn of de hormoonhuishouding verstoren. Ook zullen ze hun best doen geen giftige stoffen meer in het milieu te dumpen.

Deze mooie belofte kwam niet geheel uit eigen beweging tot stand. Greenpeace had het kledingbedrijf met een onderzoeksrapport om de oren geslagen waaruit bleek dat Zara niet alleen ’s werelds grootste kledingbedrijf is, maar ook ’s werelds giftigste. Gefeliciteerd!

Levensreddende luiers
Meer bedrijven zetten deze week hun beste beentje voor. Pampers gaat de ‘levens van 100 miljoen moeders en kinderen redden door middel van vaccins’, zo lieten de luiervrienden weten. Van de opbrengst van elk verkochte pak luiers doneert het bedrijf één tetanusvaccin à vijf cent aan Unicef.

Maar of we het redden van de wereld aan een luiermerk als Pampers over kunnen laten, is nog maar de vraag. Pampers luiers zijn per stuk namelijk gemiddeld 10 cent duurder dan luiers van andere merken. In een pak zitten ongeveer dertig luiers. Door luiers van een ander merk te kopen, bespaar je dus zo’n drie euro per pak. Als je dat geld simpelweg zelf aan Unicef doneert,  zou je maar liefst zestig vaccins uit kunnen delen.

Aidsvrije generatie
Waar ook levens gered worden, is in Nigeria. Daar kondigde Professor John Idoko, directeur van de National Agency for the Control of Aids, deze week de eerste ‘aidsvrije generatie’ aan. Nee, die generatie is nog niet geboren, maar Idoko is er zeker van dat dat niet lang meer zal duren.

In 2008 kreeg een kwart miljoen Nigerianen aidsremmers. Dat waren er vorig jaar al een half miljoen. Hij is op de goede weg, maar de bestemming, een generatie zonder HIV of aids is, is voorlopig nog buiten beeld. 

Eigen staat?
Ook nog niet in zicht is de Palestijnse staat. Hoewel de Verenigde Naties deze week deur naar de Palestijnse bevolking nét weer een paar graden verder heeft opengezet door haar van ‘permanent observer’ tot ‘non-member observer state’ te promoten. What’s in a name?

Welnu, volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas is dit  “een laatste kans om tot een twee statenoplossing te komen met Israel.” In de VN vergadering stemde bijna ieder lid vóór. Ook ’s werelds machtigste man en groots changer president Obama? Nee, die dan weer niet.

Koude winter
In Qatar wordt deze week gepraat over een vervolg op het Kyoto Verdag, dat moest voorkomen dat de aarde twee graden zou opwarmen. Beetje jammer dat de aarde nu, zeven jaar later, zo vervuild is dat we eerder tegen een opwarming van vier graden aankijken.

Misschien geluk bij een ongeluk voor de ongedocumenteerden in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp die een koude winter tegemoet gaan? Toch niet. De Nederlandse overheid heeft het tentenkamp deze week ontruimd. Een deel van de ongedocumenteerden werd gearresteerd, de rest werd een belofte gedaan: terug naar het land van herkomst, of anders…direkt naar de gevangenis. Fijn weekend!

Over de auteur

Martijn van Tol is freelance journalist met een oog voor verhalen in de rafelranden ver weg of dichtbij. Op dit moment maakt Martijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief