Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In 2015 moeten de millenniumdoelen uit 2000 behaald zijn. OneWorld maakt een tussentijdse balans op van de volksgezondheidsdoelen.

De afgelopen twintig jaar zijn de sterfte- en ziektecijfers wereldwijd sterk gedaald, dankzij internationale gezondheidsprogramma’s. Dat is goed nieuws, maar is nog genoeg werk aan de winkel voordat alle millenniumdoelen rond volksgezondheid zijn behaald.

Voorkombare sterfte
Het verminderen van moedersterfte tijdens bevallingen is een van de millenniumdoelen. In 1990 stierven er wereldwijd 400 vrouwen per 100.000 geboortes, in 2010 waren dit er 210 per 100.000 bevallingen. Het millenniumdoel stelt echter dat het aantal verder moet worden teruggedrongen tot 100 sterfgevallen per 100.000 bevallingen. Volgens deskundigen is daarom een effectief optreden tegen het gebrek aan professionele hulp van verloskundigen, verpleegkundigen en artsen in ontwikkelingslanden nodig. Ook meer voorlichting over anticonceptie zou een goed hulpmiddel zijn.

Een ander millenniumdoel is het terugdringen van het aantal kinderen dat sterft voor hun vijfde verjaardag. Dit aantal is van 87 kinderen per 1000 geboortes in 1990 gezakt naar 51 in 2010. Toch waren er in 2011 nog 6,9 miljoen kinderen onder de vijf jaar die stierven. Deze sterfte is vaak te wijten aan voorkombare ziektes. Daarom is het belangrijk dat lokale ministeries van Volksgezondheid meer medicijnen en voorzorgsmaatregelen beschikbaar stellen, zoals antibiotica, ORS (rehydratiezout tegen diarree), insecticide en muskietennetten. Dan bestaat de kans dat dit millenniumdoel in 2015 bereikt wordt en het aantal van 6,9 miljoen kinderen teruggedrongen wordt naar 4,3 miljoen kinderen.

Therapie
Het laatste doel voor een betere volksgezondheid is gericht op antivirale therapie, voor mensen die besmet zijn met het virus dat aids veroorzaakt. Dit lijkt een van de moeilijkst haalbare doelen. Er krijgen al wel meer mensen therapie, maar de behoefte aan deze antivirale behandeling is sterk gegroeid. Op dit moment krijgen 10 miljoen mensen een behandeling, in 2015 moeten dat er 15 miljoen zijn. Als dit doel gehaald wordt, is het eigenlijk nog geen tijd om te juichen. Er wachten dan nog 26 miljoen mensen in lage-en middeninkomenslanden op zo’n behandeling. 

Deze vorderingen en die van de andere millenniumdoelen worden later in september besproken door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Bron: The New York Times
Foto: Flickr
 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief