Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In het weekend van de wereldwijde VN Dag van de Vrede, 21 september, gaat voor het eerst in Den Haag het jaarlijkse evenement Just Peace van start.

Het ‘Vredesweekend’, van 19 september tot 21 september, zal o.a. met muziek, debatten en tentoonstellingen gevierd worden. Popjournalist Leo Blokhuis geeft op 20 september een college Pop & Peace en heeft een top 10 Vredesliedjes samengesteld.

Wat is jouw favoriet? Doe onderaan de pagina mee met onze poll!

1. Edwin Starr – War

[[{“fid”:”29680″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”\”War\” by Edwin Starr (Original Video – 1969)”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

War, what is it good for, absolutely nothing! Krachtiger zijn ze niet gemaakt. Oorspronkelijk van The Temptations, maar dit is de definitieve versie.

2. Marvin Gaye – What's Going On

[[{“fid”:”29702″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Marvin Gaye – What’s Going On”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

De vertwijfeling van persoonlijk leed (een goede vriendin overlijdt), de rassenonlusten in het Amerika van de late jaren zestig en een broer die uit de Vietnamoorlog terugkomt. Wat is er allemaal aan de hand met deze wereld?

3. Elvis Costello – Shipbuilding

[[{“fid”:”29682″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Shipbuilding – Elvis Costello & The Attractions”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Net zo mooi als de versie van Robert Wyatt, over de Falklandoorlog. Het slaperige dorpje veert op, de oude scheepswerf gaat weer open. Goed nieuws. Maar de keerzijde is: ze gaan er oorlogsbodems maken.

4. Bill Withers – I Can't Write Lefthanded

[[{“fid”:”29684″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Bill Withers – I Can’t Write Left Handed”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Dramatisch verhaal van de soldaat die in Vietnam zijn rechterarm verloor.

5. John Lennon – Imagine

[[{“fid”:”29685″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”John Lennon – Imagine HD”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]De dromer: Ach, stel je toch eens voor: niets meer om voor te sterven, alleen leven in liefde en vrede.

6. The Doors – The Unknown Soldier

[[{“fid”:”29686″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”The doors unknown soldier live”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Geen band kon in de late jaren zestig de waanzin van oorlog zo beklemmend muzikaal vormgeven als The Doors.

7. Guus Hermus – Rotterdam 1940

[[{“fid”:”29687″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Gedicht bombardement”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Aangrijpend verhaal over het bombardement van Rotterdam en de veerkracht van de stad.

8. Pink Floyd – When The Tigers Broke Free

[[{“fid”:”29688″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Pink Floyd When The Tigers Broke Free”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Roger Waters over Operatie Shingle, een slag in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij zijn vader, Eric Fletcher Waters, omkwam.

9. Boris Vian – Le Déserteur

[[{“fid”:”29689″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Boris Vian- Le déserteur”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Brief aan de Franse president. Beste president, als u Indo China zo belangrijk vindt, gaat u toch lekker zelf vechten; ik niet, in elk geval, ik deserteer.

10. Jean-Louis Pisuisse – Het Wijnglas

[[{“fid”:”29690″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Jean-Louis Pisuisse het wijnglas 1918 eerste wereldoorlog”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Een – bijna – vergeten held en voorloper van de Nederlandse kleinkunst, in 1927 vermoord op het Rembrandplein, over de Eerste Wereldoorlog.

[[nid:36830]]

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief