Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De heer Jorge Mario Bergoglio, beter bekend als Paus Franciscus, kwam (weer) in het nieuws met een kekke uitspraak. “Katholieken hoeven zich niet per se als „konijnen” voort te planten”, zei hij. Francisus pleitte voor verantwoord ouderschap (NRC, 20 januari 2015). De ouden van dagen die in Man Bijt Hond een microfoon voorgeschoteld kregen, waren niet allemaal even enthousiast over de nogal boude uitspraak van Frans, de paus die nu al te boek staat als "opstandig".

Handen schudden
Met zijn woorden zorgt Franciscus al sinds zijn aanstelling in 2013 voor opschudding. Hij staat voor nederigheid en liefde, en schudt tussendoor de hand van jan en alleman. Ik was erg vervuld van de beelden waarop te zien is dat de paus een van de Zwitserse gardisten in het voorbijgaan een handje geeft. Een heel menselijk gebaar van een bejaarde wereldleider aan een gardist in carnavaleske kledij, die zo te zien de dag van zijn leven heeft.

Voeten wassen
Behalve met het uitsteken van zijn handen, aan collega's en soms zelfs naar atheïsten, maakt de Paus indruk door het kussen en wassen van voeten: als eerste Paus, voor zover bekend, waste Franciscus op Witte Donderdag ook de voeten van vrouwen. Hiermee legde de Paus de strenge regels van de Rooms-Katholieke kerk naast zich neer, waarin staat dat alleen mannelijke voeten gereinigd mogen worden. Kortom: Franciscus maakt het bont!

Inspirerend voorbeeld
Collega Marten Groen onderzocht in Marten mailt over de sterren, hoe progressief Franciscus eigenlijk is. Martens conclusie: “Paus Franciscus is in vergelijking met voorgaande pausen een positief kerkleider en inspirerend voorbeeld. (…) Maar zijn progressieve houding kent grenzen. En wie weet wat zich achter de schermen van het Vaticaan allemaal aan machtsspelletjes afspeelt!”

Douches voor daklozen
Ongetwijfeld is ook Franciscus geen heilig boontje. Hij woont in een bescheiden onderkomen, laat douches installeren voor daklozen en zegt homoseksuelen niet te kunnen/mogen veroordelen (nogal wiedes). Dit maakt hem wel minder eng en conservatief dan de vorige bazen, denk ik.

Gewoon normaal doen en naastenliefde
Mijn oma was altijd zeer verbolgen over pausen: "In het Vaticaan wordt met geld gesmeten en een eeuwenoud systeem dat vol rotte plekken zit wordt in stand gehouden". De pausmobiel vond ze bovendien een lachertje: er zou eens gewoon een beetje normaal gedaan moeten worden! Een belangrijk geestelijk leider zou zich beter uitspreken voor vrede en verdraagzaamheid, naastenliefde en de acceptatie van ieder mens. Zonder uitsluiting. Zelfs mijn eigenwijze oma zou, als ze nog leefde, deze paus stiekem wel een beetje leuk vinden.

670

Over de auteur

Marieke ten Velde (1985) schrijft voor OneWorld over haar ontdekkingen als nieuwsgierige wereldburger en werkt in het onderwijs. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief