Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

CORRECTIE: Eind 2015 is OneWorld overgeschakeld naar een beveiligde HTTPS-verbinding. Daardoor is de teller voor Facebook gereset en zijn de meeste likes voor dit artikel weggevallen. 

Frank van der Linde heeft lang geprobeerd om ‘binnen het systeem’ iets te doen aan de ellende in de wereld. Maar de slagvaardigheid van maatschappelijke organisaties als Fairfood International en Greenpeace International bleven hem teleurstellen. Voor OneWorld bericht hij vanaf nu elke twee weken over zijn leven als zelfverklaard activist. Vandaag les één: De grenzeloze hypocrisie van ‘onze leiders’.

Over Parijs valt zo veel te zeggen, dat ik al zeven keer opnieuw ben begonnen met deze blog. De ene dag begin je te schrijven, vervolgens komt er iets tussen door (en dat gebeurt nogal eens bij een activist), en dan is de blog alweer verouderd en moet je op nieuw beginnen.
 
Wat me nu met name bezighoudt is de grenzeloze hypocrisie van onze ‘leiders’ die inmiddels ook nauwelijks meer wordt bedekt. Opvallend dat de reguliere media veel over deze hypocrisie schrijft. Dat geeft hoop.
 
De regeringsleiders buitelden over elkaar heen om zich met ‘Parijs’ te profileren. Het triggerde de hashtag #jesuishypocriet, en terecht. Blogger Daniel Wickham heeft de hypocrisie van 21 ‘leiders’ in 21 tweets mooi voor ons op een rijtje gezet. Lezen!!

Als je echt met controversiële onderwerpen komt, heb je een probleem

Verder is het opmerkelijk dat Frankrijk nu 54 mensen heeft opgepakt voor het toejuichen van de aanslagen. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat mensen de aanslagen toejuichen, maar nu zo ongeveer de hele wereld de nieuwe 'Charlie Hebdo-standaard voor de vrijheid van meningsuiting' heeft omarmt, is het logisch dat mensen daar ook onmiddellijk gebruik van maken, ook ten opzichte van de aanslag zelf. Ik vond en vind het onbegrijpelijk dat Charlie Hebdo zo omarmt is. Overigens ook tot irritatie van de nabestaanden van de ‘afgeschoten’ cartoonisten, die fijntjes opmerkten dat ze tot een week geleden nog werden neergezet als islamofoob. En het tijdschrift is niet voor niets regelmatig aangeklaagd voor racisme. De regeringsleiders hadden met gemak de aanslag zwaar kunnen veroordelen, zonder het blad ook volledig te omarmen. Maar dat is niet gebeurd, waardoor we nu een nieuwe standaard hebben ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting. Die zal getest worden. Ook door mij. Niet omdat ik het eens ben met die standaard (ik heb niet voor niets aangifte gedaan tegen GeenStijl – helaas geseponeerd), maar om de dubbele standaard in Nederland aan te tonen.
 
Feitelijk komt het er op neer dat je je mening mag uiten als de overheid of een groot deel van de maatschappij wel enigszins open staat voor jouw ideeën. Maar als je echt met controversiële onderwerpen komt, heb je een probleem. Zoals we goed hebben kunnen zien bij de discussie over Zwarte Piet. De repressie van activisten, die vaak het voortouw nemen in precaire discussies, wordt dan groot. Zo werd op 27 december Jerry Afriyie alias Kno'Ledge Cesare door de politie aangeklaagd voor de ‘mishandeling van een agent’. Jerry is een van de drijvende krachten achter de anti-zwarte piet beweging. En hij was er uiteraard bij op 15 november in Gouda toen de Sint en de nog hoofdzakelijk zwarte pieten hun intocht deden in Nederland. Ondanks dat inmiddels duidelijk is dat de politie zelf overgegaan is tot actie om de rustig demonstrerende activisten te verwijderen, wordt Jerry nu mogelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie. Zeker, door het harde optreden van de politie schopte Jerry om zich heen, maar dit is toch echt de omgekeerde wereld. En omdat Jerry als beveiliger werkt, is hij nu ook zijn baan kwijt.

De prijs die ik daarvoor betaal – dat kan ik niet ontkennen – is hoog

Ik ben nu zelf ruim twee jaar activist, maar was tot ruim drie jaar geleden volledig onderdeel van ‘het systeem’, dat bestaat uit bedrijven, de overheid, de pers en maatschappelijke organisaties. Nu sta ik half buiten het systeem, en probeer ik als activist met acties en burgerlijke ongehoorzaamheid beweging te creëren. Om vervolgens met artikelen schrijven, debat voeren en strategisch advies oplossingen aan te dragen. De prijs die ik daarvoor betaal – dat kan ik niet ontkennen – is hoog. Bedrijven en organisaties durven uit angst voor represailles van de overheid me niet meer in te huren als consultant of adviseur (waarmee ik m’n brood probeerde te verdienen), al luisteren ze graag naar je adviezen.

Wat kunnen jullie van mij verwachten in 2015?
Ik richt me op racisme, politiegeweld, wapenexport, ongezond en onduurzaam voedsel, onduurzame kleding, tax injustuce, mass serveillance en verder op alles wat langskomt waar het enigszins opportuun voor is om me tegen aan te bemoeien. Of het lukt om aan deze onderwerpen iets te doen ligt vooral aan jullie. Hopelijk kan ik jullie met deze tweewekelijkse blog inspireren om ook activist te worden, al is de intro van deze blog niet erg motiverend. Maar ik blijf geloven dat onrechtvaardigheid mensen uiteindelijk in beweging brengt. En word je geen activist, dan hoop ik op jouw steun. Want zonder brede steun kunnen activisten hoog en laag springen, maar gaat er niets veranderen. Uiteindelijk zal het toch gaan om de massa die in beweging komt. Wil je frequenter dan eens in de twee weken op de hoogte blijven van mijn handel en wandel, volg me dan op Facebook of Twitter. Op mijn website kun je de wapenfeiten vinden van de afgelopen jaren. En kun je je tevens aanmelden voor de nieuwsbrief. En geef me gerust ook feedback, positief en negatief, of stel vragen via een comment hieronder.

Frank-van-der-Linde

Over de auteur

Publicist/activist sinds 2011. Voor OneWorld schreef hij van februari 2013 tot februari 2016 over extreemrechts, racisme, politiegeweld, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief