Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ik leef mijn droom

Vijf jaar geleden ging ik verlangen naar een project met een sociaal doel als achterliggende gedachte. Tijdens mijn vele reizen in Latijns Amerika kwam ik in contact met kunstenaars die prachtige producten maken. Ik kwam tot de ontdekking dat kwalitatief hoogstaande, met de handgemaakte producten aan het uitsterven waren. Het gevoel bekroop mij dat mensen juist hierdoor de behoefte kregen om zich te onderscheiden. 

Dat was het begin mijn lange reis. Ik ging reizen in Mexico, Colombia en Venezuela en kwam in contact met kunstenaars die unieke producten maken, producten die vibreren, die tijdloos zijn en van vader op zoon overgedragen kunnen worden. Van tagua oorbellen uit Colombia tot en met een beschilderde vaas uit Tonala, Mexico. Elke keer dat ik van een reis terug kwam werd mijn geloof, dat mensen de kracht in zich hebben om hun lot in eigen handen te nemen, alleen maar versterkt.

 

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”16444″,”attributes”:{“height”:2304,”width”:3072,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

 

Wij geloofden er heilig in dat zowel de kunstenaars als hun producten die zoveel energie uitstralen een beschermheer nodig hadden. Behalve het verkopen van de producten, moest er meer zijn om een duurzame relatie met de kunstenaars op te kunnen bouwen. Het vertellen van het verhaal van de makers moest onlosmakelijk verbonden zijn aan de verkoop van het product. Daarnaast willen we van betekenis zijn voor wat betreft hun professionele ontplooiing. Dit kunnen we o.a. bereiken door ze in staat te stellen om ook op internationaal niveau hun producten te kunnen vermarkten. Hierbij valt te denken aan productdesign met respect voor traditie en natuur, maar ook aan een simpele computer cursus.

 

Wie is Jan?

Het fictieve personage JandeQuba werd in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat al dit moois niet zou verdwijnen. Jan is zijn naam en de Quba zijn achternaam. Jan staat symbool voor ‘truetrade’. Eerlijke handel en transparantie. Mensen gaan voor datgene wat echt is. Deze personage kreeg een eigen persoonlijkheid; hij is een belezen reiziger, een wereldburger, goedgehumeurd, barmhartig en nieuwsgierig. We werden meteen verliefd op het idee van de grafische vormgever Merino om met tien zegels te werken. Deze zegels illustreren producten uit verre oorden maar ook de bril en hoed van Jan. En toch misten we iets……

Op een zondagavond kregen wij het bericht dat een neef van Julien, een van ons meest geliefde vrienden, plotseling aan een hartstilstand overleden was. De volgende dag stapten we in de auto om samen met de familie het verdriet te delen. In de auto belden we met meerdere vrienden die ook allemaal afscheid wilden komen nemen. Na enkele gesprekken keken Ju en ik elkaar aan. Woorden waren overbodig, wij wisten beiden dat hij onze Jan was, Jan de Quba. Al die tijd was hij veel dichter bij ons dan wij ons beseften. Wij kwamen bij de familie aan, liepen de woonkamer binnen en daar was hij, de foto van de man die in de horizon kijkt, een visionair. JandeQuba werd geboren. 

Wilt u meer over ons weten. Bezoek onze website en webshop op: www.jandequba.nl .Word een vriend van Jan op Facebook en op Twitter.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”16436″,”attributes”:{“height”:675,”width”:1280,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

 

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief