Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De resultaten werden afgelopen donderdag, één dag voor wereldvluchtelingendag, bekend gemaakt. Hoewel volgens het USCRI het totaal aantal vluchtelingen is gedaald ten opzichte van vorig jaar, van 14 miljoen naar 13,6 miljoen, is aan de situatie van veel vluchtelingen niet veel veranderd. Meer dan acht miljoen gevluchte burgers zitten nog altijd vast in kampen.

wereldvluchtelingedag Afghanen
Afghaanse moeder en kind in het
Roghani vluchtelingenkamp in Pakistan
.

 

 

 

 

 

Meeste vluchtelingen

De grootste groep vluchtelingen bestaat uit 3,26 miljoen Palestijnen die verspreid zitten over verschillende landen in het Midden-Oosten en in kampen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Het rapport noemt Gaza een van de ergste plaatsen ter wereld, helemaal sinds de Israëlische militaire campagne die begon in december vorig jaar.

 

De op een na grootste groep bestaat uit de bijna drie miljoen Afghaanse vluchtelingen die voornamelijk in Iran en Pakistan terechtgekomen zijn. Tegelijk heeft het Pakistaanse militaire offensief in de grensgebieden ervoor gezorgd dat duizenden Pakistanen de grens met Afghanistan zijn overgestoken. Het USCRI wijst er ook op dat het voorbije jaar bijna een kwart miljoen Afghanen zijn teruggekeerd.

 

De derde groep wordt gevormd door bijna twee miljoen Iraakse vluchtelingen. Deze wonen voor het overgrote deel in Syrië, Jordanië en Libanon. Nu het geweld in het land verminderd is, droogt de vluchtelingenstroom langzaam op en lijken steeds meer Iraakse vluchtelingen schoorvoetend terug te keren.

 

De ergste plaatsen

Uitblijven van sterk optreden VN-machten leidt tot meer vluchtelingen, dit stelt Generaal-majoor der Mariniers buiten dienst Patrick Cammaert vandaag in een lezing op wereldvluchtelingendag. Cammaert gaf leiding aan verschillende VN-vredesmissies en spreekt dus uit ervaring wanneer hij zegt dat er geen blijvende vrede kan zijn zonder oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk. ‘Soms moet er geweld worden gebruikt om burgers werkelijk te kunnen beschermen’, aldus de Generaal-majoor. De lezing wordt georganiseerd door Stichting Vluchteling. Deze organisatie besteed elk jaar speciale aandacht aan Wereldvluchtelingendag.UNICODE

 

 

Naast Gaza noemt het rapport ook Zuid-Afrika en Thailand als slechte plaatsen voor vluchtelingen. Dit jaar was Zuid-Afrika getuige van een golf van xenofoob geweld. Bij aanvallen van sloppenwijkbendes op buitenlanders werden tienduizend vluchtelingen opnieuw verjaagd. Thailand scoort vooral slecht door de behandeling van de Rohingya’s, die in gammele bootjes terug naar open zee worden gesleept door de Thaise marine om te vermijden dat ze aan land komen. Andere landen met een slecht rapport zijn Kenia, Maleisië, Egypte en Turkije. In Turkije kwamen vier Iraakse vluchtelingen om toen ze verplicht werden om over de rivier terug te zwemmen naar Irak.

 

 

 

Gastvrij

De landen die veel beter scoren wat betreft de goede opvang van vluchtelingen zijn, Brazilië, Ecuador en Costa Rica. Brazilië heeft asiel gegeven aan Palestijnen die gevlucht zijn uit Irak, terwijl Ecuador een registratieprogramma opzette voor tienduizenden vluchtelingen uit het buurland Colombia.

 

Opvallend is dat de armste landen ter wereld vaak ook de grootste groepen vluchtelingen moeten opvangen. In Tsjaad, een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, leven 268.000 vluchtelingen, terwijl Soedan 175.800 vluchtelingen opvangt. Volgens het rapport vangen landen met een bruto binnenlands product van minder dan tweeduizend dollar per inwoner, bijna twee derde van alle vluchtelingen ter wereld op.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief