Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Het enige goede gezin is een traditioneel gezin.” Je zou verwachten dat deze zin was uitgesproken door de Paus of een ander vroom christen of moslim. Maar niks is minder waar: het werd gezegd door de modeontwerpers Dolce en Gabbana. Twee mensen die tot voor kort door beroemdheden op handen werden gedragen, maar nu te maken hebben gekregen met een serieuze boycot. 

Marten mailt over de sterrenWat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Even mailen met Marlies Pilon van OneWorld Love, ons kanaal over liefde, seks en relaties wereldwijd. 

Marten: “We zijn nu zó ver gekomen met de homo-emancipatie in de westerse wereld en dan halen twee beroemde modeontwerpers het in hun hoofd om te beweren dat homokoppels geen kinderen zouden kunnen opvoeden! Letterlijk zeiden Domenico Dolce en Stefano Gabbana onlangs in een interview tegen het Italiaanse Panorama: “Het enige goede gezin is een traditioneel gezin. Het leven moet zijn natuurlijke loop hebben. Voortplanting moet een daad van liefde zijn, niet iets met buisjes, zaad uit een catalogus of gehuurde baarmoeders.” Wat vind je daar nou van?

Marlies: “Het is vrij bizar dat uitgerekend een homokoppel oproept tot het morele belang van een traditioneel gezin. Conservatief religieuze figuren beroepen zich vaak op het belang van de ‘natuurlijke weg’ en de ‘traditionele manier’ van leven als zij homoseksuelen bashen. Het lijkt alsof de anti-homo retoriek waarvan D&G zich bedienen onbewust is geïnternaliseerd. Wellicht zijn ze van streng katholieke komaf? 

[[{“fid”:”35211″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Elton John is woest”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Elton John is woest”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Elton John is woest”,”title”:”Elton John is woest”,”style”:”height:222px; width:403px”,”class”:”file-default media-element”}}]]
Marten: “Ze zijn in ieder geval katholiek opgevoed. In een reactie zeggen ze dat het nooit hun intentie was om keuzes van anderen te veroordelen en dat ze geloven in vrijheid en liefde. Van mij mogen ze zeggen wat ze willen natuurlijk, maar ik vind het ontzettend jammer en ook dom dat uitgerekend twee beroemde homo’s anno 2015 zeggen dat twee mannen of twee vrouwen niet samen een kind kunnen opvoeden. Alsof er niet genoeg voorbeelden te noemen zijn die aantonen dat homo’s uitstekend in staat zijn om kinderen op te voeden. Ik vind het logisch dat beroemdheden als Elton John, Ellen DeGeneres en Ricky Martin ontzettend boos zijn. En dan nog iets: “het enige goede is een traditioneel gezin…”. Zouden ze daarmee ook bedoelen dat kinderen die opgevoed worden door een alleenstaande moeder geen gelukkige kinderen kunnen worden?"

[[{“fid”:”35212″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Madonna is boos”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Madonna is boos”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Madonna is boos”,”title”:”Madonna is boos”,”style”:”height:695px; width:519px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Marlies: "Ik heb niet het idee dat ze niet specifiek eenoudergezinnen bedoelen, maar dat hun kritiek zich richt op zowel homoseksuele koppels als op reageerbuisbaby’s – eigenlijk alles wat volgens hen 'niet natuurlijk' is. Echter, verschillende onderzoeken leren ons dat kinderen van homoseksuele ouders even gelukkig, of zelfs gelukkiger zijn dan kinderen van heterokoppels. Dit zou komen doordat bij homokoppels traditionele genderpatronen ontbreken, waardoor de kinderen evenwichtiger opgroeien. Wel zouden de kinderen op een negatieve manier met stigmatisatie te maken kunnen krijgen."

Marten: "En als mensen als D&G dit soort dingen blijven roepen, blijft die stigmatisatie in stand! En wat maakt het nou uit of een kind uit een reageerbuis is geboren?"


Ellen DeGeneres en haar vrouw Portia de Rossi sluiten zich aan bij de boycot. 

Marlies: "IVF is heel lang omstreden geweest, maar is ondertussen een regulier alternatief voor homo- en heterokoppels die – om wat voor reden dan ook – niet op een natuurlijke manier kinderen kunnen krijgen. Alleen al in ons kikkerlandje ontstond in 2013 èèn op de 36 zwangerschappen uit IVF. De ontwikkelaar van in-vitrofertilisatie Robert Edwards (ook wel ‘vader der reageerbuisbaby’s genoemd), heeft voor zijn uitvinding in 2010 zelfs de Nobelprijs voor de Geneeskunde gekregen."

Reactie GabbanaStefano Gabbana probeert nog te redden wat er te redden valt.

Marten: "Dat bedoel ik maar! Ik blijf het gewoon zot vinden dat twee creatieve figuren als Dolce & Gabbana, die dagelijks omgaan met popsterren en kunstenaars zo bekrompen kunnen denken. Ik had toch een open mind van ze verwacht. Ze gooien – gelukkig – hier hun eigen glazen mee in. De boycotactie tegen D&G wordt steeds groter. En terecht. Wist je trouwens dat ze niet alleen troep uitkramen. Ze maken ook troep! Uit een onderzoek van Rankabrand blijkt dat van de kleding van D&G totaal niet valt te achterhalen hoe duurzaam het is. Ze behaalden de laagst mogelijke score omdat ze geen beleid hebben op het gebied van klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden. Ook op al die gebieden zijn ze dus volkomen achterhaald!"

Marlies: “Ze zijn outdated. Het is 2015 guys, wake up!”

CONCLUSIE
Bij D&G is veel mis. Het bedrijf heeft gewoon geen beleid op het gebied van arbeidsomstandigheden… Nou dan weet je wel hoe laat het is. Die peperdure kleding wordt gemaakt door twee achterlijke mannen die samen miljarden hebben verdiend. Ondertussen zijn ze ook nog eens veroordeeld wegens belastingontduiking. Met de hulp van aggresieve advocaten weten ze tot nu toe een gevangenisstraf te voorkomen. En dan komen daar nog eens deze beledigende uitspraken over het opvoeden van kinderen door homo's en reageerbuisbaby's bovenop. Laten we ervoor zorgen dat deze twee mannen geen euro meer verdienen!

Goede voorbeeld:  
Persoonlijkheid:  
Bijdrage aan een betere wereld:  

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief