Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Begrijp me niet verkeerd; ik vind het prima dat er aandacht is voor dit onderwerp. Iedereen zou ook gewoon aangifte moeten doen als er seksueel misbruik heeft plaatsgevonden”, zegt Akif. “Wat is het probleem dan?” vraagt Aysel. “Nou, dat er nu pas over wordt gesproken. De media bepalen wat belangrijk is! Snap je dat dan niet?”

De klas heeft het over #MeToo. Ze hebben gelezen dat ook journalist Jelle Brandt Corstius jaren geleden seksueel is misbruikt door iemand in een hogere functie. “Ik snap heus wel dat dit belangrijk is. Corstius moet er ook gewoon over praten en zo. Maar wat ik eigenlijk bedoel is dat er pas over wordt gesproken omdat iemand op twitter iemand met een hashtag is begonnen. Seksueel misbruik is altijd al erg geweest, maar nu is het opeens nóg erger, omdat grote vrouwelijke sterren erover praten. Ik weet niet, ik vind dat gewoon raar. Als iemand van ons een hashtag zou creëren, zouden we maximaal drie lezers hebben.” Akif schudt zijn hoofd.

Als iemand van ons een hashtag zou creëren, zouden we maximaal drie lezers hebben.

“Ja, maar zo werkt het nu eenmaal”, zegt Aysel. “Het maakt mij niet uit wie het op de agenda zet, als het er maar op komt te staan. Beroemde mensen hebben nu eenmaal meer macht. Dus dan kunnen ze hun bekendheid beter voor dit soort maatschappelijke dingen gebruiken in plaats van reclame te maken voor een shampoomerk, of zoiets.”

Akif lijkt nog steeds gefrustreerd. Hij wil zijn punt maken. “Jahaa, dat snap ik. Maar waar het mij om gaat is dat de media bepalen wat belangrijk is. Nu is het opeens een maatschappelijk issue dat sommige viezeriken misbruik maken van hun positie. Dat was toch altijd al zo? Is toch geen verrassing, dit? Het is net als de tbs’ers. Waarom is het nu pas belangrijk dat tbs’ers beter in de gaten moeten worden gehouden en shit? Omdat Anne Faber er niet meer is! Dus foute gebeurtenissen bepalen wat er in de politiek en samenleving moet veranderen. Maar het moest juist andersom zijn, toch? De politiek moet op de hoogte zijn van dingen. En vervolgens moeten ze ons proberen te beschermen. Alsof de politiek niet weet dat er op de werkvloer oneerlijke verhoudingen zijn. Zij weten alles daar, joh. Maar de politiek moet ons voor zijn. Ik weet echt niet wat ze doen in Den Haag.”

Jacob moet lachen. “Die zijn bezig om van Veiligheid & Justitie, Justitie & Veiligheid te maken!”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500