Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

The Climate Games zijn volgens de spelers een nieuwe, creatieve protestvorm waarin actievoerders ludiek en zonder geweld burgerlijke ongehoorzaamheid tentoonspreiden. Achttien teams trokken erop uit om delen van de Amsterdamse haven te veroveren. Van bomenplanten langs de rails en het beklimmen van bedrijfsgebouwen tot een toneel voor de ingang van het Amerikaanse oliebedrijf BP.

Het is geen toeval dat de acties plaatsvinden in het Westelijk havengebied van Amsterdam. OneWorld schreef al eerder dat de Amsterdamse haven de grootste benzineopslag ter wereld heeft en na Rotterdam de tweede kolenhaven van Europa is. Bovendien zijn in 2015 drie nieuwe kolencentrales in Nederland operationeel geworden.

Klimaat- en landbouwkamp

De actiedag in Amsterdam maakt deel uit van Ground Control Camp, een klimaat- en landbouwkamp dat van 1 tot en met 8 juli loopt. Op het kampprogramma staan trainingen en workshops die actievoerders  informeren over recent ontwikkelingen in de fossiele industrie, het gevaar van handelsverdrag TTIP en alternatieve voedsel- en landbouwsystemen.

Een geolied dansje
OneWorld voegde zich bij het toneelgezelschap dat een theatrale show verzorgde om de gevolgen van een oliemaatschappij zoals BP voor mens en milieu over te brengen. Onder begeleiding van Vivaldi’s ‘Lente’, met BP-beveiligingsmannen als publiek en een zelfgemaakte boortoren als decor, voerden een vrouw verkleed als ooievaar, een man verkleed als boom en een vrouw verkleed als vrouw, een expressieve dans uit.

De harmonie wordt verstoord wanneer een zogenaamde oliebaas gekleed in pak bloed-ogende grenadine begint op te pompen die over de dansers heen spuit en hen te gronde richt. Het stuk eindigt in een slagveld waarin ook de oliebaas ‘bebloed’ raakt en in zijn laatste adem een handvol bankbiljetten in zijn mond propt. Het toneelstuk draait niet om de boodschap heen: ‘oil kills’, dat staat op de banier die de dansers halverwege het stuk onder de boortoren hebben uitgerold.

'De Klimaat Spelen’ van afgelopen zaterdag waren een pilot van de acties die begin december tijdens de klimaattop, COP21 in Parijs zullen plaatsvinden. 

Over de auteur

Lavinia Steinfort is programmamaker en journalist bij OneWorld en freelance onderzoeker voor het Transnational Institute.  
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief