Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In de rangschikking van populairste netwerksites in China staan MySpace en Facebook niet eens in de top tien. MySpace staat op een elfde plaats met 6 miljoen gebruikers, ver onder de 50 miljoen die eigenaar Rupert Murdoch voor ogen had. Facebook heeft amper 1,5 miljoen Chinese gebruikers, goed voor een zestiende plaats.

 

376 miljoen gebruikers
In de top tien staan allemaal Chinese sites. Die hebben allemaal, net zoals Facebook, de voorbije maanden een spectaculaire groei gekend. Op afstand de grootste sociale netwerksite in China is Qzone, met 376 miljoen gebruikers, vooral tieners. 51.com heeft al 130 miljoen gebruikers en doet het vooral goed bij de volwassenen op het platteland. Chinese studenten gebruiken vooral Xiaonei, goed voor 40 miljoen gebruikers.

  

china schoolcomputers CC
Foto: CC

Chinese sociale netwerksites begonnen vaak als kopieën van westerse sites maar hebben ondertussen eigen, lucratieve businessmodellen ontwikkeld. Ze hebben meer oog voor de Chinese manier van consumeren, iets waar Facebook en MySpace niet in slagen, zeggen experts George Godula, Richard Yu en David Li op de gerenommeerde blog TechCrunch.

 

Ze zien bijvoorbeeld hoe toepassingen en advertenties die aan sociale netwerksites worden toegevoegd veel agressiever te werk gaan, iets wat door de Chinese gebruikers getolereerd wordt. Een nieuwe toepassing treedt pas in werking als de gebruiker eerst zijn vrienden heeft uitgenodigd, wat de verspreiding exponentieel versnelt. Gebruikers moeten bovendien veel nadrukkelijker reageren op advertenties, iets wat in op de westerse markt minder gewoon is. De sociale netwerksites laten de ontwikkelaars van applicaties ook flink betalen.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief