Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een wanpraktijk blootleggen en bij wet beschermd worden, dat is wat de Chinese president Xi Jinping beloofd. Burgers kunnen corruptie via de officiële kanalen melden en krijgen dan een snelle reactie. Het is voor het eerst dat de rechten van klokkenluiders zijn vastgelegd.

Het hooggerechtshof vertelt dat er een risicobeoordeling wordt gemaakt als iemand zijn echte naam vermeldt. Zo nodig wordt er een beschermingsplan opgesteld. Klokkenluiders kunnen ook een beloning krijgen. Dit geldt alleen voor mensen die corruptie melden via de officiële kanalen melden.

Voor de president heeft het bestrijden van corruptie prioriteit sinds zijn aantreden in 2012. Toch laat de oproep zien hoe terughoudend mensen zijn bij het aankaarten misstanden, volgens BBC-correspondent Martin Patience. Klokkenluiders worden soms geconfronteerd met geweld.

De BBC wijst er ook op dat de overheid niet teveel controle uit handen wil geven. Corruptie kan worden gemeld, maar bloggers die online beschuldigingen plaatsten zijn lastiggevallen en mishandeld sinds de laatste anti-corruptiecampagne begon. Een onderzoeksjournalist die corruptie aankaartte is deze maand veroordeeld.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief