Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De aanwezigheid van India groeit op de Afrikaanse markt, maar het land kan nog niet opboksen tegen alom aanwezig China.

Op straat zie je alleen maar Chinese brommers, de telefoons zijn Chinees, en op de markt is een overweldigende hoeveelheid Chinese kleding te koop. China is alom aanwezig in Afrika. Ook op bouwplaatsen en vliegvelden zijn steeds meer Chinese bedrijven aan het werk. Andere groeiende landen zoals Brazilië en Zuid-Korea en India willen ook een hap van de koek!

Er zijn weliswaar al Indiase bedrijven in Afrika, maar dat moeten er nog veel meer worden. Indiërs hebben ook gevoel daar recht op te hebben. “Er wonen al meer dan 200 jaar Indiërs in Kenia en op dit continent. Waarom hebben ze geen industrie ontwikkeld zoals de Chinezen dat in de afgelopen 10 tot 15 jaar hebben gedaan?” vraagt zakenman Muljibhai Pindolia zich af. Hij is geboren in Kenia, maar komt uit een Indiase familie.

Manoj Gupta van Jindal Steel and Power uit Mozambique meent de reden te weten: “Indiase bedrijven doen meer systematisch aan risicomanagement, terwijl de Chinezen gewoon bovenop het werk springen, het snel afmaken – en goede resultaten boeken.”

De Chinese regering steunt de Chinese bedrijven, die op het hele continent actief zijn. Indiase initiatieven zijn kleiner en worden niet gesteund door de regering. De Indiërs exploreren andere sectoren, als telecom, agricultuur, automotive en educatie.

Lees meer: BBC

Foto: whiteafrican/Flickr

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief