Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De campagne die is gericht op de arbeidsmigranten in China, heeft in twee jaar tijd onder de respondenten een opzienbare stijging in condoomgebruik teweeggebracht. Ruim 70 procent geeft aan inmiddels het voorbehoedsmiddel te gebruiken, tegenover 49 procent in 2007. Met deze campagne wil men risicovol gedrag bestrijden. Dit is iets waar vooral arbeidsmigranten in China zich schuldig aan blijken te maken. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op besmetting en verspreiding van het hiv-virus. Volgens de experts zijn onder meer betaalde seks en het vergeten van condooms risicofactoren die vooral binnen deze groep veelvuldig voorkomen.

chinese oudjes aan het pokeren foto cc
foto: CC

Betaalde seks
De arbeidsmigranten in China zijn doorgaans jonge mannen die hun partner en woonplaats een groot deel van het jaar achterlaten om werk in andere steden te zoeken. Gedurende die tijd maakt een deel van hen regelmatig gebruik van die diensten van verschillende prostituees. Dat maakt hen kwetsbaar voor hiv-besmetting. Door deze lifestyle kunnen de migranten zorgen voor een wijde verspreiding van het hiv-virus. “Zo wordt het virus bijvoorbeeld verspreid door verschillende steden, maar komt het ook vaak weer terug naar hun partner thuis,” zegt Richard Howard, ILO hoofd technische advies voor het programma.

“Omdat de mobiliteit van arbeidsmigranten zo groot is, is het voor de gezondheid van alle Chinezen essentieel om besmetting en verspreiding van dit virus bij hen tegen te gaan,” vertelde Qiu Renzong, bio-ethicus bij de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen tegen China Daily.

 

 

“In 2008 is bij ruim 45.000 inwoners van China hiv vastgesteld, waaronder ruim 14 duizend aidspatienten,” aldus  Liu Kangmai, een ambtenaar bij de State Council AIDS Prevention and Control Working Committee. Volgens een gemeenschappelijke schatting van Chinese ministerie van Gezondheid UNAIDS en WHO, hadden eind 2007 circa 700 duizend Chinezen hiv/aids, waaronder 85 duizend aidspatiënten.

 

 

Uit recente cijfers is al gebleken dat circa 19 procent van de respondenten minstens een SOA heeft. Verder gaf 27 procent van de ondervraagde migranten bij de laatste poll aan regelmatig een prostituee te bezoeken. Wat overigens een daling betekent van 7 procentpunt sinds 2007.

Afrekenen met stigma’s
Met de driejarige campagne hopen ILO en het ministerie van Human resources en Sociale Veiligheid risicovol gedrag en discriminatie te beperken en mensen over te halen tot gebruik van hiv-gerelateerde diensten zoals gratis counseling en behandeling.

Maar naast preventie en informatieverstrekking onder de 200 miljoen gastarbeiders in het land richt de campagne zich ook op het afrekenen met stigma’s. Ook dit heeft positieve gevolgen. Circa 94 procent van de respondenten zegt nu te weten dat het virus niet wordt verspreid via vluchtige contacten. Dit ten opzichte van 38 procent in 2007. Verder is 84 procent bereid om met hiv besmette collega’s te werken, terwijl dit aantal twee jaar eerder slechts 40 procent bedroeg.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief