Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Dow Live Earth Run for Water is een vervolg op Live Earth 07-07-07 en wederom een initiatief van onder andere Al Gore. Naast de protestloop, stond er op veel plekken ook een festivalprogramma gepland. In Amsterdam, Berlijn, Milaan en Londen zijn deze afsluitende concerten afgelast. Volgens actievoerders, die de aanwezigheid van Dow Chemicals als hoofdsponsor veroordelen, is vrees voor acties de reden voor de deze wijziging in het programma. De organisatie noemt echter ‘tegenvallende kaartverkoop’ en ‘te weinig dekking vooraf’ als oorzaak.

Verantwoordelijkheid
“Dow Chemical is een heel vreemde partner voor zo’n positief evenement,” aldus een woordvoerder van Amnesty. “Het is natuurlijk goed dat er aandacht gevraagd wordt voor schoon drinkwater, maar we weten allemaal even goed dat Dow Chemical de opvolger is van Union Carbide.” Amnesty voert al jaren actie tegen het bedrijf, dat meer dan 25 jaar geleden een grote giframp veroorzaakte.

 

 

Bhopal_gaslek
Bhopal, plek waar het gaslek
destijds ontstond. Foto: JB Hangoo

 

 

In 1984 lekte er 54.000 ton gif uit een pesticidenfabriek van Union Carbide in Bhopal, India. Het bedrijf heeft nooit de verantwoordelijkheid voor de duizenden slachtoffers van de ramp op zich genomen. In 2001 werd Dow Chemical eigenaar van Union Carbide. “Daarmee hebben ze volgens ons ook de verantwoordelijkheid overgenomen,” vindt Amnesty. Verschillende rechtszaken zijn nog niet afgerond.

Door de giframp is het drinkwater in Bhopal ernstig verontreinigd, en tot op de dag van vandaag zijn de tonnen gifaval niet opgeruimd, stelt Amnesty.  

Live Earth
De 6 kilometerloop, symbolisch voor de gemiddelde afstand die vrouwen en kinderen dagelijks lopen om drinkwater te bemachtigen gaat wel overal door. Volgens Henk Witteveen, organisator van de Dow Run for Water in Amsterdam, gaat het om een internationale merknaam en heeft de Run in Amsterdam weinig met Dow Chemical te maken. “Het evenement hier wordt georganiseerd door Upstream Advertising en is verbonden aan Live Earth.”

Matthijs van Meerveld, woordvoerder van Dow Chemical in de Benelux, geeft aan dat Dow sponsor is van dit evenement in het kader van haar duurzaamheidsdoelstellingen. “Water is een van de gebieden waarop we actief zijn, en we vinden het belangrijk om hier aandacht voor te vragen.” Over de vervuiling in Bhopal stelt hij dat Dow Chemical hiervoor niet verantwoordelijk is. “Het is natuurlijk verschrikkelijk wat daar gebeurd is, maar de betreffende fabriek van Union Carbide heeft Dow nooit in haar bezit gehad. Voor de problemen die er nu nog zijn, is de Indiase overheid de gesprekspartner.”

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500