Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Begin deze week, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, lagen de straten van Johannesburg vol met tijdelijk ‘dakloze’ directeuren en politici. Inclusief jazzmuziek en gratis wifi.

De zogenaamde ‘CEO SleepOut’ is een commerciële demonstratie om steun te betuigen aan minder bedeelden, maar die geloven hun goede bedoelingen niet. Caelainn Hogan sprak voor Al Jazeera met de jongeren in Johannesburg. ‘Het is een karikatuur van onze armoede’, zegt één van hen.

Het is gewoon kamperen wat ze doen, het komt niet in de buurt van echt dakloos zijn

Al is de apartheid formeel voorbij, Zuid-Afrika kent nog steeds een enorme kloof tussen arm en rijk die grotendeels samenvalt met die tussen zwart en wit. Waar witte jongeren uit rijke families meestal zonder problemen naar goede scholen en universiteiten gaan, kunnen veel zwarten het collegegeld niet of nauwelijks ophoesten. Veel van hen slapen op straat of in de 24-uurs-studieruimtes op de campus. 

De CEO Sleepout is volgens hen gebouwd op nep-betrokkenheid om stemmen te trekken. ‘Het is gewoon kamperen wat ze doen, het komt niet in de buurt van echt dakloos zijn’, vertelt de dakloze Naledi, terwijl ze de achtergelaten rotzooi van de CEO’s doorspit op zoek naar waardevolle spullen.

Lees hier de uitgebreide reportage op Al Jazeera.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief