Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het CDA is akkoord met een korting van een miljard euro op ontwikkelingssamenwerking. Dat melden Telegraaf en Volkskrant. ‘Losgeld aan de PVV’, vindt hulporganisatie Partos.

Eind vorig jaar zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken nog dat Nederland deze kabinetsperiode ‘hoe dan ook’ vasthoudt aan de 0,7 procent. Vorig jaar bezuinigde het kabinet namelijk al een miljard op ontwikkelingssamenwerking. Als de uitgelekte berichten kloppen wordt die afspraak door de onderhandelaars opengebroken.

‘Dom en onacceptabel’, reageert PvdA-woordvoerder ontwikkelingssamenwerking Jeroen de Lange. “Wereldwijd worden meer dan één miljard mensen geteisterd door armoede en conflict. We kunnen onze crisis niet op hen afwentelen.”

Alexander Kohnstam, directeur van brancheorganisatie voor internationale samenwerking Partos vindt het ‘onbestaanbaar’ dat het CDA met de een miljard bezuiniging akkoord kan gaan. “De partij zou dan de PVV een miljard losgeld betalen om verder te kunnen regeren, op rekening van de armsten in de wereld.” Bij Partos zijn meer dan honderd Nederlandse ontwikkelingsorganisaties aangesloten. Het CDA, dat tot vandaag aangaf ‘pal achter’ de 0,7 procent te staan, was niet bereikbaar voor commentaar.

Ben Knapen, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, wil de geruchten over het korten op ontwikkelingshulp niet bevestigen en noemt het ‘losse flodders’, meldt RTL Nieuws.

Nederland geeft dit jaar 4,4 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp. Dat is 0,7 procent van het bruto nationaal product. Dat percentage staat bekend als de OESO-norm waaraan rijke landen zich in de jaren ’70 bonden. Door de vermoedelijke bezuiniging van 1 miljard zakt Nederland tot onder de 0,6 procent van het bnp. De PvdA wil op termijn de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking opvoeren tot 0,8 procent van het bnp.

Al voor de onderhandelingen in het Catshuis stuurde een gezelschap CDA-prominenten, waaronder oud bewindslieden Ruud Lubbers, Ben Bot en Wim Deetman, een brief aan de onderhandelaars. In de brief, die in handen is van de NOS, benadrukken zij de schade die bezuinigingen op ontwikelingssamenwerking aanricht. “Nederland heeft er geen baat bij zich achter de dijken terug te trekken. Onze inzet op ontwikkelingssamenwerking heeft stevig bijgedragen aan het positieve imago van Nederland in opkomende landen.”

De gesprekken op het Catshuis tussen de VVD, het CDA en gedoogpartner PVV gaan, na de onderbreking van afgelopen woensdag, door. CDA en VVD hopen binnen twee weken een akkoord te bereiken over een groot pakket bezuinigingen. Elke Nederlander moet volgend jaar afzien van inkomensstijging, melden Telegraaf en Volkskrant. Ook volgt er mogelijk een inperking van de hypotheekrenteaftrek.

Foto: cc
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief