Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Soco International heeft gewapende rebellen betaald om een sfeer te creëren van angst en geweld in het oosten van DR Congo. Dit stelt Global Witness in een op 4 september uitgekomen rapport (pdf). Door milieuactivisten te mishandelen en te bedreigen, kan het oliebedrijf – genoteerd aan de beurs in Londen –  door gaan met het zoeken naar olie in Virunga National Park. De beschuldigingen van Global Witness worden gestaafd door undercover-onderzoek door lokale activisten in samenwerking met Britse filmmakers en een Franse journaliste. Virunga is het oudste natuurpark van Afrika, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en de thuisbasis van de laatste berggorilla’s op aarde. In niet één park in Afrika is de diversiteit aan vogels en zoogdieren zo rijk.

Bespioneren
Tot het bewijsmateriaal tegen Soco behoren opnames van een Congolese overheidsdienaar gelieerd aan Soco International die een parkwachter 3.000 dollar aanbiedt om de directeur van het nationale park te bespioneren. In april dit jaar werd de Belgische directeur van het park al eens beschoten en overleefde hij maar ternauwernood de aanslag. Ook geven een Soco International-medewerker en een aannemer toe dat het bedrijf rebellen betaalt om angst te zaaien. Daarnaast is er een lokaal parlementslid dat toegeeft dat hij maandelijks betalingen heeft ontvangen in ruil voor steun aan Soco International.

Ecotoerisme
De video- en radio-opnamen zijn mede verzameld door lokale activisten. Deze lokale activisten worden vanuit Nederland getraind in film- en audioproductie door milieuorganisatie IUCN NL. Ook de organisaties waar de activisten aan zijn verbonden worden ondersteund door IUCN NL. Medewerker Tina Lain: 'We hebben twee mensen geëvacueerd. Het is voor hen nu te onveilig in hun eigen regio. Zij zullen op een veilig plaats verblijven totdat de situatie ter plekke weer veilig voor hen is. Ik hoop en verwacht ook eigenlijk, dat Soco International zich nu definitief terug trekt uit Virunga National Park. Dit rapport laat eens te meer zien dat oliewinning in zo'n instabiele regio conflict met zich meebrengt. Maar er zijn alternatieven: in plaats van investeren in olie, moet geïnvesteerd worden in duurzame ontwikkeling, bijvoorbeeld via ecotoerisme.”

Soco International heeft de aantijgingen van Global Witness ontkend.

Lees een eerder stuk van SOMO over deze kwestie: Klagen helpt. Rust voor de laaglandgorilla.

Over de auteur

Peter Vlam is een Nederlandse journalist gespecialiseerd in Afrika. Hij is medeoprichter van Africa Interactive, Africanieuws.nl en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief