Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sinds kinderarbeid in de grootste Pakistaanse voetbalproducerende stad Sialkot is verboden, hebben moeders en dochters de zesduizend vrijgekomen arbeidsplaatsen ingenomen.

Reza Pervez (32) had nooit kunnen bedenken dat ze nog eens een werkende moeder zou worden. Haar ogen lijken te stralen. Maar door de boerka die bijna haar hele gezicht bedekt, zijn haar emoties moeilijk zichtbaar.

Hele dag thuis
‘In onze cultuur zitten vrouwen de hele dag thuis. Zelfs onze mannen doen de boodschappen op de markt’, vertelt Reza, die nauwelijks op straat kwam tot ze bij de fabriek in Sialkot aan de slag ging, die voetballen en sportartikelen voor het merk Adidas produceert.

Reza is de voetbalindustrie dankbaar. Niet alleen omdat die haar een redelijk inkomen verschaft, maar haar ook bevrijdde van het juk van de verstikkende conservatieve tradities op het Pakistaanse platteland.
De voetbalfabrieken hadden op korte termijn zesduizend werknemers nodig, nadat ze onder druk van Unicef en de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie, een verdrag ondertekenden waarin ze beloofden geen kinderen meer aan te nemen.

Lege plekken
De minderjarigen werden naar school gestuurd. De fabrieken informeerden voorzichtig of hun moeders en zussen de lege plekken niet wilden innemen.
‘Ik mocht uiteindelijk werken, al was het niet van harte. Anders konden we niet meer rondkomen’, zegt Reza.

Tussen de mannen in de fabrieken zitten nu voor het eerst in de geschiedenis gesluierde vrouwen achter de naaimachines. ‘Ook al is de financiële crisis de belangrijkste reden dat vrouwen werken. We zijn er als directie toch trots op dat we meewerken aan de emancipatie van Pakistaanse vrouwen’, zegt manager Ghayur Abbas van de fabriek die produceert voor Adidas.

Er blijken ook praktische voordelen te kleven aan de nobele vrouwenemancipatie. ‘Vrouwen bezitten meer discipline dan mannen en zij naaien ook nog eens secuurder’, zegt Abbas tevreden.
 

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief