Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Bovenstaande passage zou zo uit één van de boeken van Books4Life kunnen komen. Hier betreft het echter geen sprookje. Gebruikte boeken kunnen bijdragen aan armoedebestrijding.

Het verhaal begon in 2005, toen de toenmalige studente Laura van Waas de eerste winkel opende in Tilburg. Het idee erachter was simpel, mensen konden hun oude studieboeken en romans inleveren, en deze werden weer doorverkocht door de vrijwilligers van Books4Life. Naast het bevorderen van de duurzaamheid van gebruikte boeken wordt er hiermee geld opgehaald dat allemaal gaat naar goede doelen.

Creatief
Deze succesvolle formule wordt maandag 22 november in Tilburg gevierd. Tijdens de ‘landelijke donatiedag‘ overhandigt Books4Life het ingezamelde geld aan Amnesty International en Oxfam Novib. Het bedrag is nog geheim, maar wel laat de vereniging al weten dat de afgelopen vijf jaar al bijna 69.000 euro is opgehaald.

Naast de overhandiging van het geld wordt de rest van de dag in Tilburg gebruikt om workshops te geven. Hierbij gaat het vooral om het thema dat duurzaamheid niet alleen de boodschap heeft ‘redden wat er te redden valt’, maar dat er ook een hoop creativiteit bij kan komen kijken. Zoals de verkoop van tweedehands boeken.

Vaste klant
De vertelling over deze formule strekt zich inmiddels uit over heel het land. Naast Tilburg zijn er nu ook vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht geopend. In Utrecht bijvoorbeeld zit de winkel in een kelder geleend van de stichting Joho. Volgens vrijwilligster Ineke Brunt gaat het erg goed met de winkel. “We krijgen steeds meer boeken binnen, en met de verkoop ervan loopt het inmiddels ook best goed.”

Een van de frequente bezoekers die langskomt is de student Japser Vermeer. Voor hem is de reden om langs Books4Life langs te gaan simpel; “Ik kan hier altijd van de boeken af die ik niet meer nodig heb, en daarnaast kan ik voor weinig geld interessante boeken hier weer vandaan halen. Daarnaast steun je ook nog eens een goed doel, als dat geen win-win situatie is weet ik het ook niet meer.”

Beeld: boekenkraam (cc) via flickr

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief