Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Tu ging in Tibetaanse dorpen na hoeveel tijd de herders dagelijks aan hun boeddhistische godsdienst besteedden en wat hun inkomen was. Zijn verwachting was dat herders die veel tijd steken in tempelbezoek, minder tijd hebben om geld te verdienen. Het tegendeel bleek echter waar. 

U-bocht
Toen de ontwikkelingseconoom geloof en inkomen in een grafiek zette, ontstond een U-bocht: arme mensen in Tibet gaan vaak naar een tempel, maar ook de topinkomens. De meeste herders bevonden zich in de stijgende curve van de U-bocht: hoe intensiever ze de tempels bezoeken, hoe meer ze verdienen. 

Het is niet zo dat de gebeden van de tempelgangers automatisch verhoord werden. Boeddhisten geloven in een vorig en volgend leven. Dat geloof in leven na de dood heeft een gunstige invloed op het arbeidsethos en de besparingen in het nu, stelt Tu. 

Status
Bovendien gaan herders met een goed inkomen vaker naar tempels omdat dit status geeft en sociale contacten. Die contacten in de tempels leveren marktinformatie op en zijn dus goed voor de zaken.

Foto boven: Klooster in Labrang, (cc) Slomo.

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief