Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Young professionals van netwerkbeheerder Alliander wonnen samen met Cordaid de Partnership Verkiezing voor de beste business case in een ontwikkelingsland. In deze business case maken ze de onbetrouwbare energievoorziening van ziekenhuizen in Rwanda stabieler door het plaatsen van speciale accu’s.

Winnaar ‘Best New Partnership’
In de meeste delen van Rwanda is elektriciteit schaars en onbetrouwbaar. Dit zorgt voor veel risico’s in de zorg. Spoedoperaties in de avond zijn riskant en het is onmogelijk om medicijnen op de juiste temperatuur te bewaren. Het merendeel van ziekenhuizen in Rwanda gebruikt daarom diesel generators om elektriciteit te produceren. Deze generators zijn alleen heel duur en inefficiënt.

Door middel van het plaatsen van speciale batterijen op de generatoren beogen Cordaid, Alliander en Great Lakes Enegy dertig procent van de nu ongebruikte energie van de diesel op te slaan. Deze wordt op een later moment weer gebruikt. Zo kunnen de gebruikskosten van de ziekenhuizen omlaag en is hun energiestroom betrouwbaar. De kosten die hiermee worden bespaard worden vervolgens geïnvesteerd in duurzame zonne-energie.

De jury was onder de indruk van deze business case. Het duurzaamheidsgehalte was hoog én het project is makkelijk op te schalen. Dat betekent een grote impact op de lange termijn.

De aanmoedigingsprijs ging naar Van Gansewinkel die een Indiase recycle value chain op willen zetten. The Upcycling Cooperation geeft Indiase Wastepickers een beter leven en verbetert het milieu door meer waarde uit afval te halen – met Van Gansewinkel’s kennis.

‘Best Existing Partnership Award’ & ‘Public-Private-Partnership Award’
Naast de uitreiking voor de beste nieuwe partnership business-case werden ook prijzen uitgereikt voor het beste bestaande business & ngo partnership en de beste Public-Private-Partnership project.

SimGas, WASTE en FINISH ontvingen de prijs voor de ʻBest Existing Partnership Award 2014’. Zij leveren biogas-sanitatie systemen aan miljoenen melkveehouders in India die aangesloten zijn bij ’s werelds grootste melk coöperatief Amul dat zorgt voor een hogere melk opbrengst.

‘Sugar: Make it Work’ ontving de ‘Public-Private-Partnership (PPP) Award 2014’. Deze PPP zorgt voor duurzame oplossingen in de suikersector in Rwanda, waaronder watermanagement infrastructuur om overstromingen te verminderen. Dit resulteert in vruchtbaarder land, betere oogst en een grote toename van werkgelegenheid.

De Partnership Verkiezing
De Partnership Verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door sociale onderneming The Punchy Pack, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en ontwikkelingsbank FMO. Teams van jonge professionals dienen namens hun bedrijf een businesscase in, waar zowel het betreffende ontwikkelingsland als het bedrijf beter van wordt. Dat idee voeren ze uit in samenwerking met een ontwikkelingsorganisatie of overheid.

 

Over de auteur

Suzanne is projectmanager bij NCDO
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief