Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Slechts 15 procent van de grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland voert een verantwoord belastingbeleid, blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Daarmee staat het thema belasting nog niet erg hoog op de agenda voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, constateert de duurzame beleggersclub. "Het lijkt alsof alle kritiek op belastingontwijking tegen dovemansoren gericht is geweest," zegt Giuseppe van der Helm, voorzitter van de VBDO, in een persbericht.

Maar het jaarverslag meldt ook positieve ontwikkelingen. Zo lijken meer bedrijven zich in te spannen voor een goed mensenrechtenbeleid. 43 procent van de onderzochte bedrijven zegt maatregelen te nemen om te zorgen dat er bij hun werk, zowel in het eigen bedrijf als bij toeleveranciers, geen mensenrechten worden geschonden. "Zo'n due diligence op mensenrechten is buitengewoon belangrijk, maar niet bij wet verplicht. Dat zoveel bedrijven zich committeren aan gedegen mensenrechtenbeleid is een goede ontwikkeling, maar we zijn er nog niet", zegt Van der Helm.

Het jaarverslag van de VBDO is tot stand gekomen door kritische analyse van de MVO-rapporten van de geselecteerde bedrijven en door de aandeelhoudersvergaderingen van 68 beursgenoteerde bedrijven te bezoeken en kritische vragen te stellen. De VBDO kijkt alleen naar het beleid dat bedrijven op bepaalde thema's voeren, niet of ze het ook daadwerkelijk uitvoeren. Maar, zei Van der Helm tegen NRC Q, “we kijken wel naar: komen jullie je doelstellingen echt na? Hoe transparant zijn jullie? Welke normen worden gevolgd? Zijn de duurzame data ook gecheckt door een accountant? We bekijken het wel serieus, dat is onze rol. En als een bedrijf hierover jokt, dan is het wel heel ver van huis.”

De VBDO is een vereniging waarvan investeerders die willen dat het bedrijfsleven verduurzamen lid kunnen worden. Op dit moment zijn er 75 institutionele en 550 private investeerders lid, waaronder ASN Bank, de Nierstichting en Delta Lloyd.

Lees het volledige rapport (pdf).

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief