Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Bamboe neemt sneller CO2 op dan bomen. Bovendien kan de plant de gevolgen van klimaatverandering indammen, stelt het rapport Bamboe en Klimaatverandering: “Hoewel bamboe een houtachtig gras is en geen boom, hebben bamboebossen gelijkwaardige eigenschappen als bossen in de CO2-cyclus. Via fotosynthese houden ze CO2 vast in hun vezels en in de bodem.”

Jaarlijks oogsten
Als het goed wordt beheerd, kan bamboe evenveel of zelfs meer CO2 opslaan dan snelgroeiende bomen. Daarvoor moet het wel jaarlijks worden geoogst. Zonder dat oogsten zou bamboe aanzienlijk minder effectief zijn, aldus het rapport.

Maar bamboe heeft meer troeven in de strijd tegen de opwarming van de aarde. “Zo kan bamboe dienstdoen als goedkoop, duurzaam en klimaatbestendig bouwmateriaal”, zegt Coosje Hoogendoorn van Inbar.

Motor voor economie
“Dankzij de sterkte en flexibiliteit ervan is bamboe een van de beste materialen om overstromingen, stormen en aardbevingen te weerstaan.”

Bamboe kan ook een belangrijke motor zijn voor de lokale economie. De plant is goedkoop en makkelijk te kweken, zodat zonder veel investeringen een duurzame industrie kan worden opgezet.

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief