Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Terwijl toeristen selfies maken bij I Amsterdam, worden de eerste kaarsen voor de ingetogen avondwake aangestoken. Op de achtergrond klinkt Jemenitische muziek. Het valt een aantal omstanders op dat de kaarsen in de vorm van letters worden neergezet. “Wat staat er nou?” vraagt een meneer zich af. “YEMEN #FORGOTTENWAR”, vertelt een mevrouw van de organisatie. Ze moet meerdere keren aan omstanders uitleggen waar de wake voor is.

Het publiek bestaat uit zo’n vijftig mensen, waarvan naar schatting meer dan de helft zelf uit Jemen komt. Haifa Tabet heeft de vlag van Jemen in haar handen. “Ik woon al jarenlang in Nederland, maar ik kom oorspronkelijk uit Jemen”, zegt Tabet. Een groot deel van haar familie woont daar nog steeds. “Dat is moeilijk, maar ze proberen er het beste van te maken. Vanavond kom ik mijn steun betuigen, omdat ik het heel erg vind wat er in Jemen gebeurt. Het is misschien een klein gebaar, maar het is tenminste iets.” Dat er in Nederland een wake wordt gehouden, verrast haar. “Ik had het totaal niet verwacht en vind het heel mooi dat er bij wordt stilgestaan. Dat er weinig over de oorlog in het nieuws komt en er niet zoveel Jemenieten in Nederland wonen, maakt het nog meer bijzonder.”

“Beide partijen schenden mensenrechten”

De burgeroorlog in Jemen begon in 2015, toen de Houthi’s (een sjiitische rebellenbeweging) in opstand kwamen tegen de regering. De regering had Saoedi-Arabië aan zijn kant, die met een coalitie van tien landen de rebellen aanviel. “Beide partijen schenden op grote schaal mensenrechten”, vertelt Ruud Bosgraaf van Amnesty International. “De Saoedische kant bombardeert alles plat en lijkt daarbij doelbewust te richten op markten, ziekenhuizen en scholen. De Houthi’s hebben minder professionele wapens, maar schrikken er vaak niet voor terug om woonwijken te beschieten.”

De VS en Groot-Brittannië leverden sinds maart 2015 voor meer dan 5 miljard dollar wapens aan Saoedi-Arabië. De organisaties achter de wake roepen de Nederlandse regering op om deze landen daarop aan te spreken. Ze willen dat er aan geen van beide partijen wapens worden geleverd, zolang het risico bestaat dat deze gebruikt worden voor het schenden van mensenrechten en internationaal humanitair recht.

“Om de oorlog te stoppen, moeten de strijdende partijen met elkaar om de tafel”, zegt Bosgraaf. “Wij roepen daarom de Nederlandse regering op om met bondgenoten de diplomatieke en economische druk op te voeren, zodat de strijdende partijen met elkaar gaan praten.”

De oorloog heeft vooral onder de gewone bevolking veel slachtoffers gemaakt. “Er zijn 4600 doden en achtduizend gewonden. Daarnaast hebben 17 miljoen mensen te weinig  eten”, zegt Bosgraaf. De wake staat daarom vooral in het teken van de bevolking van Jemen.

"Wij weten hoe het echt zit"

“Mijn huis is verwoest en mijn vrienden zijn dood”, vertelt een vluchteling uit Jemen in een speech voor de aanwezigen. “De mensen in Jemen hebben honger en eten vuilnis, als ze dat al kunnen vinden. Sommige mensen begrijpen dat Saoedi-Arabië de regering steunt en de oorlog leidt. Anderen zeggen dat de Houthi’s voor hun rechten opkomen en dat dat goed is. Voor mij is er geen enkele legitieme reden om oorlog te voeren.” Wanneer ze haar speech beëindigt, schreeuwt een andere vluchteling dat ze de waarheid niet goed brengt en dat vooral de Houthi’s de schuld zijn van de oorlog. “Wij komen ook uit Jemen en wij weten hoe het echt zit”, roept hij.

Han Blom woonde ruim zes jaar in Jemen om universitaire ontwikkelingsprojecten op te zetten. Hij volgt de oorlog op de voet. Volgens Blom laat het incident goed zien hoe de situatie in Jemen is. “Ik zag vanavond beide groepen hier die tegen elkaar strijden. De partijen luisteren niet naar elkaar en daar is de bevolking uiteindelijk de dupe van.” Hij is naar de wake gegaan uit solidariteit. “Zelf begeleid ik een aantal vluchtelingen uit Jemen met hun studie. Voor hen ben ik hier.”

De wake eindigt met de rustige klanken van de Jemenitische muziek.

IMG_3734

Over de auteur

Merel de Koning is freelance journalist en feminist. Ze schrijft over diversiteit, genderissues, duurzaamheid en feministische mannen.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief